sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Hädässä hevosystävä tunnetaan

Harmittavan usein kuulee puhuttavan, kuinka kateellisia ja ilkeitä hevosihmiset ovat. Nettipalstoilla ja esimerkiksi kisakenttien katsomoissa kuulee ja näkee välillä ikäviä keskusteluja aiheesta. Toki vastaavanlaista löytyy varmasti myös muistakin lajeista. Tekstin aiheena ei kuitenkaan ole pohtia tätä, vaan aivan päinvastaista ilmiötä.

Tallilta, jossa käyn, varastettiin noin viikko sitten toistakymmentä satulaa lukitusta tallista yöllä. Mukaan varkaille lähti lähes kaikkien opetushevosten satulat sekä osa suitsista. Järkytys oli suuri tallityöntekijälle astuessa tyhjään satulahuoneeseen, mutta varmasti vielä suurempi ratsastuskouluyrittäjälle pohdiskellessaan, kuinka pyörittää ratsastuskoulua ilman varusteita.

Kaiken tämän ikävyyden keskellä suurin hämmästyksen aihe oli kuitenkin muiden hevosihmisten ystävällisyys. Tallilta laitettiin heti seuraavana aamuna Facebook-päivitys, jossa muita tallinpitäjiä kehotettiin olemaan varuillaan vastaavien tapausten varalta. Nyt viikko tapahtuneesta päivityksen nähnyt jo lähes 90 000 ihmistä, mutta eniten hämilleen on saanut avuliaiden ihmisten määrä. Tiedon leviämisen jälkeen yrittäjän puhelin soi taukoamatta parin päivän ajan, kun vastaavan kokeneet muut talliyrittäjät halusivat tsempata ja muut tarjosivat omia varusteitaan lainaksi. Vuorokauden kuluttua tapahtuneesta eräs hevostarvikeyrittäjä oli antanut lainaan useita myyntisatuloitaan, yksityiset hevosenomistajat olivat lainanneet satuloitaan ja tutut sekä tuntemattomat läheltä ja kaukaa olivat tuoneet varusteitaan opetushevosille käyttöön hyvää hyvyyttään. Kaikki tämä ilman, että keneltäkään olisi apua pyydetty, ihmiset aivan oma-aloitteisesti tarjosivat apuaan. Ratsastuskoulun asiakkaatkin suhtautuivat ihanan positiivisesti tilanteeseen, moni aikuinenkin oli jo valmistautunut ratsastamaan ilman satulaa tuntinsa. Varusteista tarjottiin kuitenkin lainaan niin hyvin, että jo vuorokauden päästä tapahtuneesta tunnit pyörivät normaalisti ja kaikilla hevosilla oli sopivat lainavarusteet.

Eli vaikka me kuinka pidämme hevosihmisiä kateellisina jne, niin tämä tapaus todisti ainakin minulle, että kyllä me hevosihmiset olemme loppujen lopuksi hyväsydämisiä, avuliaita ja ystävällisiä. Onneksi kyse ei ollut tätä vakavammasta asiasta, varusteet ovat korvattavissa, kunhan hevoset ovat kunnossa. Välillä on kuitenkin hienoa huomata näitä positiivisia asioita, eikä suomalaiseen tapaan synkistellä kurjuudessa :) 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti