tiistai 24. helmikuuta 2015

Vuoden Ratsastusseura -kilpailusta vinkkejä seuran toiminnan tarkasteluun

Tuttuun tapaan tänäkin keväänä Ratsastajainliitto jakaa Vuoden Ratsastusseura -palkinnot kevätkokouksensa yhteydessä. Seuroja on lähivuosina palkittu vuosittain muutama valtakunnallisesti sekä myös aluettain yhdet seurat. Palkitut seurat ovat pikaisella tarkastelulla hyvinkin erilaisia. Joukkoon mahtuu suuria useampien satojen jäsenten seuroja, mutta myös pieniä muutamien kymmenten jäsenten seuroja. Seurojen toiminnassa saattaa olla panostettu tiettyyn osa-alueeseen tai seura voi toimia laaja-alaisesti tarjoten monipuolisesti erilaista toimintaa.

Moni seura saattaa jättää kilpailuun osallistumisen vaikkapa sen vuoksi, että omalla seuralla ei uskota olevan mahdollisuuksia pärjätä tai lomakkeen täyttäminen tuntuu liian vaivalloiselta. Esimerkiksi vuonna 2013 kilpailun teemana oli koulutus ja osaaminen, kun taas edellisenä vuonna teemoina olivat vapaaehtoisuus, seuran johdonmukainen kehittäminen sekä hyvän ilmapiirin vaaliminen. Vuonna 2013 Vuoden Ratsastusseuroina palkittiin Alavuden Ratsastajat, Husaariratsastajat sekä Suonenjoen Vasama Riders. Tähänkin joukkoon mahtui vasta perustettu urheiluseuran ratsastusjaos, jo aiemminkin palkittu seura, joka on ansioitunut mm. syrjäytymisvaarassa olevien lasten ja nuorten tukemisessa sekä perinteinen ja perinteitä kunnioittava, mutta samalla myös uusiutumiskykyinen seura. Mitään tiettyä kaavaa siihen, millainen on hyvä ratsastusseura ei siis ole. Seuran toiminta voi olla laadukasta monella eri tavalla.

Haluaisinkin siis kannustaa ihan kaikkia seuroja osallistumaan Vuoden Ratsastusseura -kilpailuun. Ei kuitenkaan vain pelkästään kilpailussa pärjäämisen takia. Omassa seurassamme olemme käyttäneet kilpailuun osallistumista ja lomakkeen täyttöä hyvänä oman seuran toiminnan tarkastelun muotona. Kilpailun ajankohta ajottuu hyvin ainakin meillä juuri ennen seuran kevätkokousta, joten tästä saa hyvät pohjat mm. toimintakertomuksen kokoamiseen. Samalla kun lomaketta täyttää niin tulee hyvin pohdittua oman seuran tavoitteita sekä tulevaisuuden suunnitelmia: Missä asioissa olisi kehitettävää? Mitä olemme tehneet hyvin?. Itse olen ainakin huomannut, että liian usein tulee keskityttyä siihen, mikä on huonosti ja mitä emme ole tehneet. Kilpailulomakkeessa tulee tarkastelua toimintaa usein hieman eri näkökulmasta, sillä siellä saa vapaasti myös kehua omaa seuraansa, jonka lisäksi tulee pohdittua aidosti sitä, mistä omassa seurassa saa olla ylpeä.

Vuoden Ratsastusseura -kilpailu 2014 on käynnissä juuri tällä hetkellä. Osallistumisaikaa on 16.3.2015 asti. Palkinnotkin ovat hyvät, sillä kolme valtakunnallista voittajaseuraa palkitaan 1000 eurolla sekä alueiden parhaat seurat 500 eurolla. Jo tämänkin vuoksi siis kannattaa osallistua! Kilpailulomakkeen sekä muut lisätiedot löydät liiton sivuilta täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti