torstai 5. maaliskuuta 2015

Pizzailtoja ja muuta kivaa

Ratsastusseurojen nuorisotoiminnassa on suuria laatueroja: osa on hoitanut asiansa esimerkillisesti ja toimintaa on tarjolla monipuolisesti eri ikäisille nuorille, toisissa seuroissa nuorille taas ei ole tarjolla juuri mitään toimintaa. Kolmas seuratyyppi puolestaan on sellainen, että toimintaa kyllä tarjotaan, mutta nuoriaa ei saada siihen mukaan. Toisin sanoen tarjonta ja kohderyhmä eivät kohtaa. Mikä avuksi?

Jos oma ideamyssy tuntuu tyhjältä, mutta haluaisit omassa seurassasi kuitenkin kehittää nuorisotoimintaa, ei hätää! Nuoret Päättäjät tarjoaa muutamia vinkkejä siihen, millaista toimintaa seurat voisivat nuorille järjestää ja kuinka saada heitä enemmän toimintaan mukaan.


Miten olisi pizzailta?1. Ensimmäinen ja tärkein asia: Kysy nuorilta itseltään, millaista toimintaa he toivoisivat ja mihin he haluaisivat osallistua. Nuorten kuunteleminen on kaiken aa ja oo. Jos tarjonta ei vastaa nuorten toiveita, voit ainakin olla varma, ettei se kiinnosta heitä. Jos ja kun saat nuorilta ideoita, mitä järjestää, ota heidät rohkeasti mukaan järjestämiseen ja toteuttakaa heidän ideansa yhdessä. 

2. Älä lannistu heti, jos nuoret eivät samantien ala suoltaa ideoita ja ole innoissaan toiminnan järjestämisestä. Muista, että tärkeintä on oma aito innostus, sillä niin muutkin voivat innostua! Kun saat nuoret innostumaan, ovat menestyksen avaimet käsissäsi.

3. Monesti nuoret pitävät rennosta yhdessä olosta. Tekemisen ei välttämättä edes tarvitse liittyä hevosiin. Kokeilkaa pizzailtoja, joissa tilaatte tai leivotte porukalla pizzaa ja katsotte leffan maneesin kahviossa. Tai lähtekää yhdessä keilaamaan! Toiminta voi olla avointa vain nuorille, tai yhteisesti nuorille ja aikuisille, riippuen siitä, kumpi omassa seurassa toimii paremmin.

4. Kannusta ja ole positiivinen. Kannusta nuoria kertomaan mielipiteistään ja osallistumaan. Kannusta myös ottamaan toiset huomioon ja näytä esimerkkiä omalla asenteellasi. Positiivinen ilmapiiri seurassa luo ympärilleen lisää positiivisuutta ja houkuttelee mukaan.

5. Vetäjän rooli on nuorten toiminnassa tärkeä. Häneltä vaaditaan kykyä heittäytyä, olla positiivinen, kuunnella herkällä korvalla ja kykyä antaa nuorille vastuuta ja tilaa toimia. Nuoret haluavat tehdä, kun heillä on tunne, että heihin luotetaan ja heillä on oikeasti mahdollisuus vaikuttaa. Anna nuorten vaikka suunnitella ja toteuttaa seuran pikkujoulut. Niistä tulee taatusti erilaiset ja vähintään yhtä onnistuneet kuin aikaisemmin! Muista kuitenkin tukea ja auttaa nuoria, yksin ei saa jättää.

6. Palkitse. Muista kiittää ja palkita nuoria aktiivisuudesta. Niin metsä vastaa kuin sille huudetaan. 

7. Some on nuorten tätä päivää. Seuran aktiivisuus somessa lisää nuorten tietoisuutta ja monesti myös kiinnostusta toiminnasta. Liitä seura Twitteriin ja luo nuorille oma WhatsApp-ryhmä. Luo seuran tapahtumia myös Faceen. Käytä niitä kanavia, jotka tuntuvat luontevilta, mutta ole myös rohkea kokeilemaan uutta!

8. Kilpaileville junnuille voi perustaa junnutiimin. Tiimissä nuorille voidaan järjestää kuntotestausta, laatia valmennussuunnitelmia, valmennuksia, virkistystoimintaa ja hevosen hoitoon liittyviä kursseja. Muista hyödyntää liiton Talent Programia! Lisätietoa täältä.

9. Huomioi myös nuoremmat seuran jäsenet: heille voi tarjota heppakerhoa ja kepparitoimintaa. Lapset voi ottaa myös kilpailuihin ja tapahtumiin toimitsijoiksi, kun tehtävät miettii heidän kykyjään vastaaviksi. Monesti heillä on intoa enemmän kuin aikuisilla!

Ja eikun rohkeasti toimimaan. Nuoret Päättäjät toivottaa iloisia hetkiä nuorten kanssa :)

Rento yhdessä olo sopii myös hevosille.


Ps. Heittäkää tänne lisää ideoita, jos teillä on toimivaksi todettuja tapoja toimia nuorten kanssa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti