perjantai 10. huhtikuuta 2015

Talent-valmentajat tapasivat Ypäjällä

Viime viikolla matkustin Nuorten Päättäjien toimesta Ypäjän Hevosopistolle. Syynä tällaiseen matkantekoon oli Talent valmentajatapaaminen, jonne kaikki Talent-seurojen valmentajat oli kutsuttu seuraamaan Saksalaisen valmentajagurun Christoph Hessin valmennusklinikkaa, sekä tekemään yhteisiä linjauksia Talent Programin kehittämiseksi tulevaisuudessa.


Kuulostaako Talent Program sinulle vielä vieraalta? Tällä hetkellä tässä Ratsastajainliiton kilparatsastajan urapolkua edistävässä hankkeessa on mukana viitisentoista seuraa, ja jokaisessa seurassa projektissa on mukana keskimäärin kahdeksan ratsastajaa. Tämä näkyy seurojen arjessa valmennuksien järjestämisenä, kokonaisvaltaisen harjoittelun kehittämisenä, sekä valtakunnalliselle Talent-leirille osallistumisena. Tälle vuodelle suunnitteilla on myös mahdollisuus osallistua leirille ilman hevosta, niin kutsutun kuivaleirin muodossa. Tämä mahdollistaa myös tuntihevosratsastajien osallistumisen kokonaisvaltaisesti valtakunnalliseen Talent-toimintaan.

Tavoitteet:


  • Aktivoida perustason toimijat (seurat/koulut/keskukset) järjestelmälliseen ja kannustavaan kilpaurheiluvalmennukseen.
  • Luoda laadukas arkiharjoittelu ”365” ja hyvä hevostaito-osaaminen urheilijalle yhdessä hänen perheensä ja valmentajansa kanssa.
  • Kouluttaa valmentajia ja opettajia ”Talent-järjestelmään" ja täten linjata valmennusta ja kohottaa tasoa.
  • Luoda ja hyödyntää sopivia taito-ja kilpailumittareita sekä tilastoja, jotka edistävät ratsastajan urakehitystä

Lisää tietoa ohjelmasta, ja mukaan hakemisesta: http://www.ratsastus.fi/talentTämänkertaisessa Talent-valmentajatapaamisessa mukana oli kiitettävä määrä aktiivisia valmentajia, sekä este- että kouluratsastuksen puolelta, ja mahtui tuota mukaan pari kenttäratsastusvalmentajaakin. Valmennusklinikan aihe oli myös kaikkia lajeja loistavasti palveleva, nimittäin Christoph Hessin Training Scale valmennuskäytössä. Hess kuvaili itse avauspuheessaan sitä silmälaseiksi, jonka läpi tuomareiden ja valmentajien tulisi suoritettuja tehtäviä arvioida, olipa kyseessä sitten este-, koulu- tai kenttäratsastustehtävä. 

Hessin mukaan liikkeiden arvostelussa, vaikeustasosta huolimatta, tulisi aina lähteä liikkeelle hevosen liikkumisesta Training Scalen mukaisesti. Ensisijaista on aina katsoa hevosen olemusta: onko se rento, aktiivinen ja ratsastajan kanssa koko ajan. Hevosen tulisi olla myös suora, ennen kuin sitä aletaan varsinaisesti kokoamaan. Koko prosessin ajan hevosen tulisi olla rento ja tasapainoinen paketti, ja ratsastajan täytyy voida ratsastaa sitä ohjastuntumasta riippumatta. Tämän vuoksi ratsastajat ratsastivat välillä löysin ohjin tai ohjat yhdessä kädessä. Hevosen tulee tällöin hakea turpaansa kohti ohjastuntumaa, eteen ja alas. Tämä ohjastuntumasta riippumattomuus oli esillä myös, kun käsiteltiin hevosen jarruttamista. Hessin mukaan hevonen pakenee kaikkea epämiellyttävää ja yllättävää eteenpäin, ja näinollen on tärkeää, että emme jarruta hevosta ohjilla. Eteenpäinpyrkimyksen säilyttäminen oli myös tärkeää kaikissa vaiheessa tehtäviä.

 The more you stop the horse, the more he will run! - C. Hess

 Klinikalla ratsastajina oli sekä ammattilaisia, että amatööriratsastajia. Myös hevosten ikä ja koulutustaso vaihteli paljon. Tämä tarjosi valmentajille monipuolista näkökulmaa hevosten ja ratsastajien valmentamiseen eri koulutusvaiheissa. Ylipäätään valmentajat olivat erittäin tyytyväisiä klinikan tarjoamaan oppiin!

 Ennen yleistä Talent Programin tulevaisuuden suunnitteluun liittyvää palaveria siirryttiin vielä esteratsastuksen maailmaan Opistohalliin, jossa Hess esitteli erilaisia kavaletti- ja esteharjoituksia kahden ratsukon ratsastamana. Teema tälle valmennukselle oli hyvin Talent-tavoitteita kuvastava, sillä siinä puhuttiin koulu- ja esteratsastuksen yhtäläisyyksistä, sekä yhdistämisestä harjoittelussa. Hessin sanoin meillä täytyy olla silta koulu- ja esteratsastuksen välillä, sillä esteratsastus on äärimmäinen muoto kouluratsastuksesta. Myös Talent-ohjeissa toivotaan, että lajeihin ei erikoistuta seuratasolla ennen kolmostasoa osaamistavoitteissa (linkki taulukkoon).


Ratsukot suorittivat tehtäviä muunmuassa puomeilla käynnissä ja ravissa, kavaleteilla kaarevalla ja suoralla linjalla, sekä estetehtävillä. Esteillä tehtävät olivat suhtautettuja linjoja, tai mahdollisesti kaarevia lähestymisiä kavalettilinjalta. Hess seurasi myös tarkasti ratsukoiden liikkumista sileällä, ja loppuun sijoitetussa rataharjoituksessa oli osana myös pohkeenväistöä ja ympyröitä. Tarkasti paneuduttiin myös kaarteiden ratsastukseen, laukanvaihtoihin ja siirtymisiin tehtävän suorittamisen jälkeen.

Tämän jälkeen valmentajat siirtyivät yhdessä jakamaan käytännön kokemuksia omasta Talent-toiminnastaan, ja antamaan kehitysehdotuksia koko ryhmälle. Tällaiset tapaamiset antavat kaikille yhteistä näkökulmaa siitä, mitä tavoitteita projektiin osallistuvilla seuroilla on, ja miten niitä pyritään toteuttamaan. Tässä vaiheessa toiminta vaikutti positiiviselta, aktiiviselta ja hyvin organisoidulta kaikkien seurojen osalta.

Tämän tapaamisen lisäksi käsiteltiin lajikohtaisesti muunmuassa seurakäyntien aikana tulleita risuja ja ruusuja, sekä tulevaisuuden työkaluja. Tässä tapauksessa painopiste oli Talent-päiväkirjassa ja/tai seurantakortissa, jonka avulla sekä urheilija, että urheilijan valmentaja voisivat seurata kehitystä ja siihen vaikuttavia osatekijöitä entistä tarkemmin. Korttiin olisikin tärkeää saada omat kohtansa kilpailujen ja lajiharjoittelun lisäksi myös oheisharjoittelulle, sekä yleisen henkisen ja fyysisen voinnin seuraamiselle. Nämä ovat kuitenkin urheilijan harjoitteluun olennaisesti vaikuttavia asioita, jotka on kokonaisvaltaisessa "365"-harjoittelussa otettava huomioon. Tähän liittyen puhuttiin myös henkilökohtaisen valmentajan, ja lajivalmentajan eroista.

Kiinnostuitko? Talent-materiaalit ovat avoimesti käytössä ratsastajainliiton Talent-sivuilla, ja jokainen Talent-toiminnasta kiinnostunut voi hyödyntää niitä omassa harjoittelussaan. Mikäli seurasi on kuitenkin kiinnostunut Talent-pilottiseuraksi ryhtymisestä, voitte laittaa vapaamuotoisen hakemuksen Aki Ylänteelle sähköpostitse, sillä pilottiseuroja voidaan ottaa vielä lisää. Talent toiminta suositellaan kuitenkin aloitettavan syksyllä, mutta mukaan on mahdollista hypätä keväälläkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti