sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Testissä: Älypuhelinten liikuntasovellukset

Nyt kun meillä Nuoret Päättäjät -ryhmäläisillä on kuntohaaste käynnissä, niin blogiinkin alkaa ilmestyä juttuja erilaisista liikuntakokeiluista jne. Tässä postauksessa esittelen muutaman minulle tutun älypuhelimen kautta käytettävän liikuntasovelluksen, joiden avulla pystyy treenaamaan kätevästi ilman ohjausta tai vaikkapa kotona.  Esittelyssä on tällä kertaa vain sellaisia sovelluksia, joita pystyy käyttämään maksuttomina versioina – itse en ole vielä raskinut maksullisia versioita ottaa kokeiluun.  Käytössäni on Android-puhelin, joten nämä testissä olleet sovellukset ovat ladattavissa ainakin Play-kaupasta.

NIKE TRAINING CLUB

Käyttö: Sovellus on kuin oma personal trainer. Se sisältää kymmeniä, jos ei satoja erilaisia treeniohjelmia, joista jokainen käyttäjä voi valita itselleen tavoitteisiinsa sopivat ohjelmat. Sovelluksessa voi valita treeniohjelman, jossa määritellään ensin tavoite (laihtua, kiinteytyä, saada lihasta) sekä oma lähtötaso, joiden perusteella sovellus luo käyttäjälle neljän viikon mittaisen treenikalenterin. Sovelluksessa voi tehdä myös pelkkiä yksittäisiä treenejä, joita toki tuo treeniohjelmakin sisältää. Treenit ovat 5-45 minuutin mittaisia kiertoharjoitteluja, joissa yhdistyvät aerobinen treeni sekä lihaskuntoharjoittelut. Haastetta löytyy himoliikkujallekin, sillä hien saa pintaan varmasti!

Toimivuus: Osaan treeneistä tarvitaan hieman tilaa ja välineitä (esim. käsipainot, jumppanauha jne), mutta osan voi tehdä hyvin esimerkiksi olohuoneessa pelkän jumppamaton kanssa. Sovellus ohjeistaa kätevästi mitä missäkin vaiheessa tehdään. Iso plussa sovelluksessa ovat sen hyvät havainnollistavat kuvat sekä videot, eli vaikka sovellus on englanninkielinen, niin kaikki liikkeet ymmärtää hyvin viimeistään videoiden avulla.

Omat kokemukset: Tämä on itselleni siitä poikkeuksellinen sovellus, että se on ollut minulla viikoittaisessa käytössä jo lähes vuoden. Harvinaisen laadukkaasti toteutettu ilmaissovellus ja jatkuvasti tulevat uudet treenit pitävät motivaation tämän käyttämiseen yllä!

TRAINING APPS

Käyttö: Suomalainen liikuntasovellus, joka kasvaa jatkuvasti. Tyypilliseen tapaan sovelluksessa on suppeampi ilmaisversio ja mikäli käytöstä on valmis hieman maksamaan, niin käyttöönsä saa esimerkiksi suomalaisten tunnettujen urheilijoiden suunnittelemia treeniohjelmia. Ilmaisversio sisältää 30 päivän treeniohjelman. Treenin kesto on 4-30 minuuttia, ne sisältävät lihaskunto- sekä aerobista harjoittelua, ja osan pystyy tekemään myös kätevästi pelkällä omalla kehonpainolla.

Toimivuus: Sovellus on selkeä ja suomenkielisyys lisää käyttömukavuutta.

Omat kokemukset:
Tämä sovellus ei jäänyt itselleni aktiivikäyttöön Nike Training Clubin ollessa hyvin samantyylinen, mutta omaan käyttööni soveltuvampi ja monipuolisempi. Tämäkin kuitenkin ehdottomasti kokeilemisen arvoinen!

MOBO 

Käyttö: Kyseessä on virolainen suunnistussovellus, joka otti ensiaskeleita suomalaisessa suunnistusmaailmassa vuoden 2014 aikana rytinällä. Sovelluksen avulla voit suunnistaa ilman erillistä karttaa, tallenninta sekä kompassia, sillä nämä kaikki sisältyvät MOBO-sovellukseen itseensä.

Toimivuus: Mihin tahansa sovelluksen avulla ei voi mennä suunnistamaan, mutta sovelluksesta näet paikat, joissa MOBO-rastiratoja on – niitä löytyy jo paljon ympäri Suomea. MOBOn lisäksi suunnistaja tarvitsee QR-koodien lukemiseen tehdyn sovelluksen, sillä rastit ovat merkitään löydetyiksi QR-koodien avulla.

Omat kokemukset: Sovelluksen tarkoituksena on madaltaa kynnystä lähteä suunnistamaan, ainakin itselleni tämä ainakin toimi juuri näin! Kesäkuussa 2014 katselimme kaverini kanssa sattumalta telkkarista Jukolan viestiä ja pohdimme, että suunnistushan voisi olla hauska harrastus. Kummallakaan ei kuitenkaan ollut mitään suunnistuskokemusta sitten yläasteaikojen ja pikaisella googlettelulla löysimmekin juuri Suomeen rantautuneen MOBO-sovelluksen – eikun lataukseen ja seuraavana päivänä löysimmekin itsemme jo Riihimäeltä suunnistamasta MOBOn avulla. Intohan tästä vain kasvoi, kesän kävimmekin iltarasteilla treenaamassa ja loppukesästä osallistuimme jo ensimmäisiin suunnistuskilpailuihinkin. Meille MOBO toimi siis ainakin sysäyksenä ihan uuden lajin pariin :)

Onko sulla kokemuksia näistä sovelluksista? Mitä olet tykännyt? Jos ei näistä sovelluksista löytynyt itselle mieluista, niin tsekkaa myös Sports Tracker sekä Moves. Tai vinkkaa meille kuntoilijoille omista lempisovelluksistasi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti