torstai 28. toukokuuta 2015

Ratsastajaravit raviummikon silminVermon raviradalla järjestettiin eilen keskiviikkona 27.5. ensimmäistä kertaa ratsastajaravit, joiden tarkoituksena oli kerätä yhteen hevosihmisiä yli lajirajojen. Tässä onnistuttiinkin erinomaisesti, sillä paikalla oli raviväen lisäksi ratsuihmisiä laidasta laitaan: tuntiratsastajia, ammattilaisia, ratsastavien lasten vanhempia ja tietenkin SRL:n Raviliiga-hevosen R.R.Nykäisyn omistajia! Tapahtuman takana on Mahdollisuuksien Hevonen nuorisotyön vastuuryhmä, johon myös meidän Nuorten Päättäjien Emmi kuuluu. Emmillä olikin iso rooli tapahtumassa, organisoinnin lisäksi hän nimittäin toimi ratsastajaravien juontajana!

Ratsastajaravit starttasivat hevosen maljalla. Kuva: Anu Kämäräinen

Itselläni ei juuri ole kokemusta ravimaailmasta, joten ratsastajaravit olivat minulle hauska tapa tutustua lajiin ja päästä kurkistamaan vähän kulisseihin, eli varikolle ja ohjastajien arkeen. Ravit eroavat monin tavoin itselleni tutuista ratsastuskilpailuista, joten ihmeteltävää ja opittavaa riitti! Esimerkiksi käsiohjelman lukeminen tuotti lieviä vaikeuksia alkuun, ennen kuin sain hieman opastusta... Alun tervehdyssanojen ja perinteisen hevosen maljan jälkeen vuorossa oli eläinlääkäri Katja Hautalan napakka luento ravihevosen hyvinvoinnista, jossa käytiin läpi mm. rataeläinlääkärin tehtäviä ja raveissa sallittuja varusteita, mikä herätti myös keskustelua yleisössä.

R.R.Nykäisy. Kuva: Anu Kämäräinen


Nykä ja Ilkka Korpi fanitapaamisessa. Emmillä on myös oma osuus Nykästä.


Luennon jälkeen vuorossa oli yksi illan kohokohdista, nimittäin Nykän tapaaminen! Nykä oli saapunut Vermoon Ypäjältä yhdessä valmentajansa Ilkka Korven ja muun hoitotiimin kanssa tapaamaan omistajiaan ja fanejaan. Nuori herra nautti selvästi huomiosta ja se poseerasi kymmenissä kuvissa sitä ihailemaan tulleiden ihmisten riemuksi. Nykä vaikutti hyvin toimeliaalta ja aktiiviselta 3-vuotiaalta ja välillä sitä meinasikin käydä seisoskelu pitkästyttämään. Tylsyys unohtui kuitenkin heti, kun vain löytyi uusi innokas rapsuttaja. Nykän lempipaikka löytyi sä´än kohdalta, sieltä rapsuttaessa pojan ylähuuli venyi kerrassaan muikeasti. 

Täytyy tässä kohtaa sanoa, että yllätyin, kuinka paljon ihmisä Nykä keräsi luokseen. Tallissa oli välillä hurja tungos, kun kaikki yrittivät päästä rapsuttelemaan Nykää ja vaihtamaan pari sanaa valmentajan kanssa! Porukka myös rupatteli iloisesti keskenään. Itselleni syntyi kuva, että kimppahevosen omistaminen - mikä ravimaailmassa on hyvin yleistä, toisin kuin ratsupuolella - on hyvin yhteisöllistä toimintaa. Omistajaporukan kanssa kokoonnutaan säännöllisesti tapaamaan hevosta, kannustamaan sitä kisoihin ja vaihtamaan kuulumisia. SRL:n Raviliiga-joukkueeseen mahtuu muuten yhä mukaan, eli jos innostuit, voit käydä hankkimassa itsellesi osuuden Nykästä satasella täältä. Sivuilta löytyy myös lisätietoa liigasta ja joukkueiden ajankohtaisista tapahtumista.


Raviohjastaja Hannu Torvinen. Kuva: Anu Kämäräinen

Nykän tapaamisen jälkeen pääsimme kuuntelemaan raviohjastajana leipänsä hankkivan Hannu Torvisen ajatuksia. Hän antoi myös pari hyvää vinkkiä illan pelejä varten. Ravipelit kun ovat iso osa raveja, pelaaminen pienelläkin panoksella tuo katsomiseen kummasti jännitystä! Emmi ja Heidi pelasivat illan aikana Toto4:ta, tosin menestys taisi tällä kertaa jäädä heikoksi. Minä en vielä uskaltautunut mukaan, mutta Heidin ja Emmin touhuja katsellessa totesin, että ehkä minäkin ensi kerralla... Kaksari, duo, Voittaja ja muut menevät kyllä vielä auttamattomasti sekaisin, mutta tässäkin asiassa harjoitus lienee se, joka tekee mestarin.

Ravien aikana sai myös halutessaan peliopastusta paikan päällä olevilta pelioppailta. Ensikertalaisenkaan ei siis tarvitse jäädä yksin ihmettelemään, vaan apua on tarjolla mieluisen pelitavan löytämisessä ja kupongin täyttämisessä. Tarjolla on myös valmiita pelikimppoja, joihin osuuden saa muutamalla eurolla. Itse huomaisin, että Vermoon oli kerääntynyt useita nuoremmista ja vanhemmista ihmisistä koostuvia porukoita, jotka selvästi olivat tulleet juuri pelaamaan. Omia suosikkeja myös kannatettiin äänekkäästi, mikä toi raveihin suuren juhlan tuntua!

Kurkistus varikolle. Kuva: Anu Kämäräinen

Ratsastajaraveissa nähtiin myös montén SM- karsintalähtö. Ensimmäinen ajatus lajista oli Heidin sanoin: "Ja mun sanotaan hyppäävän lyhyillä jalustimilla!" Monté-kuskien jalustimet ovat nimittäin todella lyhyet, siinä ovat reidet varmasti koetuksella. Täytyy nostaa hattua kuskeille, että he pysyvät kyydissä, kun hevonen alla päästelee ravia niin lujaa, kuin kavioista lähtee. Vauhti oli nimittäin montéssa ainakin omaan silmääni yhtä kova kuin kärryilläkin. Kiinnostava huomio itselleni oli, että vaikka ohjastajista iso osa oli miehiä, olivat montékuskit pääosin naisia. Olettaisin tämän johtuvan siitä, että naiset ovat kooltaan yleensä pienempiä ja sirompia, jolloin hevosen on helpompi juosta kovaa.  

Vauhtia riitti! Kuva: Anu Kämäräinen


Kaarteessa haetttiin hyvää paikkaa omalle hevoselle. Kuva: Anu Kämäräinen

Toinen illan kohodista oli, kun pääsimme mukaan ratsastajaravien nimikkolähdön palkintoseremoniaan. Heidi ojensi palkintokassin voitokkaalle parille Mika Forss/Star Martini, ja ratsastajaravien väki pääsi kerääntymään voittajakuvaan valjakon ympärille. Tässä sai olla tarkkana, sillä meille kerrottiin, että juuri rankan suorituksen tehnyt juoksija saattaisi tepastella levottomasti. Kärryjen eteen ei siis kannata mennä, jossei halua jäädä alle! Meidän voittajamme Star Martini otti tilanteen onneksi hyvin lungisti, joten kuvat saatiin räpsittyä rauhassa ennen, kuin hevonen poistui varikolle kohti kotimatkaa.

Lämmittelykierroksella ennen tositoimia. Kuva: Anu Kämäräinen


Palkintoseremoniassa Emmin johdolla. Voittajapari Mika Forss ja Star Martini. Kuva: Antti Savonjousi

Kokonaisuutena raveista jäi hauska fiilis, tänne voisi tulla uudemmankin kerran! Suosittelenkin jokaista ratsuihmistä käymään edes kerran raveisssa vähän katsomassa meininkiä ja nauttimassa hyvästä tunnelmasta. Raviväki on leppoista ja mukaan tuntui helpolta solahtaa.

Rattoisia ravihetkiä toivottaen,
Anu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti