perjantai 10. heinäkuuta 2015

Lajikokeilu ratsastuksen parista: Issikkamaasto

Myös me Nuoret Päättäjät -osallistumme liiton kuntohaasteeseen, kuten jo aiemmin onkin kerrottu. Käynnissä on tällä hetkellä myös Liikuntakuukaudet -kampanja, jonka tiimoilta olimmekin tekemässä tiistaina 7.7. lajikokeilua.

Lajikokeiluja myös lajin sisällä

Ratsastus on siinäkin mielessä hieno liikuntamuoto, että meillä on jo pelkästään oman harrastuksemme sisällä useita erilaisia lajeja. Näin vannoutuneelle koulutuupparille esimerkiksi valjakkoajo tai vikellys ovat melko tuntemattomia. Tiesitkö muuten, että ratsastuksen alle kuuluu yhteensä yhdeksän kilpalajia? Tällä kertaa lähdimmekin toteuttamaan lajikokeilua oman harrastuksemme sisältä eli tutustuimme islanninhevosiin käymällä issikkamaastossa. Mukaan lähti Nuoret Päättäjät -ryhmästä Emmi, Heidi ja Eve, SRL:lta Nina sekä kuntotestaajamme Tessa. Paikaksi valikoitui Ankis Stall Kirkkonummelta. Talli on SRL:n hyväksymä harrastetalli sekä laatutalli.

Ennakkoluuloille kyytiä

Häpeän tunnustaa, mutta minulla oli jonkin verran ennakkoluuloja. Mielikuvissani kärjistäen kaikki islanninhevospaikat ovat hyvin askeettisia ja islanninhevoset ovat persoonattomia peräkkäin puksuttavia polleja. Onneksi ennakkoluuloni osottautuivat heti täysin vääriksi :) Ankis Stallin miljöö oli upea isoine laitumineen sekä hyvinhoidettuine hevosineen. Maastomme vetäjäksi saimme Kaisa Heinosen, joka jakoikin meille heti ensimmäiseksi hevoset. Halusimme kaikki reippaat hevoset ja hetimmiten niistäkin rupesi paljastumaan selkeitä persoonallisuuksia. Yksi oli kiltti ja reipas, toinen ei tykännyt jos liian lähelle meni toisella hevosella, kolmas saattoi jopa vähän pukitella ja neljäs rakasti vauhtia. Itselleni sain ratsuksi Hrappurin, joka oli varsin veikeä ja ystävällinen tapaus. Kovin pieniltä issikat kyllä vaikuttivat, varsinkin meistä kaikki taisivat olla yli 170 senttisiä. Islanninhevosten keskimääräinen säkäkorkeus onkin noin 135 cm, mutta ne ovat hyvin vahvoja. Selästäkäsin tuo pienuus kuitenkin unohtui.

Emmi ratsunsa Katlan kanssa.
Tekstin kirjoittaja ratsunsa Hrappurin kera valmiina maastoon.

Vauhtia ja upeita maisemia

Ennen maastoa kävimme läpi turvallisuuskuvioita sekä muita käytäntöjä. Maastossa pääsimme upeiden maisemien lisäksi kokeilemaan eri askellajeja. Opettelimme töltin ja ravin eroja - kaikki taisivat päästä myös tölttäämään sekä pääsimme laukkaamaan myös vauhdikkaan laukkasuoran. Ihmettelimme myös hevosten ketteryyttä kivikkoisillakin reiteillä. Maastossa kiertelimme kaksi tuntia ja käyntipätkillä pääsimmekin kyselemään ohjaajaltamme valtavan määrän erilaisia kysymyksiä islanninhevosiin liittyen. Maaston jälkeen kokeilimme vielä ovaalirataa ja siinä eri askellajeja. Reissun jälkeen hevoset hoidettiin, annettiin iltakaurat ja päästimme ne takaisin laitumelle muun porukan joukkoon. Issikkamaasto ja issikat olivat hieno uusi kokemus - suosittelen kaikkia muitakin ainakin kokeilemaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti