perjantai 28. elokuuta 2015

Lajikokeilussa taiji - qigong - yiquan: Sisäisen hymyn lumoissa

Järvenpään ratsastusseuran Team JRS on jälleen kunnostautunut Liikuntakuukaudet-kampanjassa. Heli ja Maria hankkivat tiimille kerralla kolme lajikokeilupistettä, sillä Sanbao Järvenpään tapahtumassa käytiin läpi taijin, qigongin sekä yiquanin alkeet. Harjoituksissa tapasimme myös kaksi muuta ratsastusseuran jäsentä, jotka ovat harrastaneet näitä lajeja jo pidempään. 

Harjoitusten vetäjä Veli-Matti Peltola kertoi, että kaikkien näiden kiinalaisten lajien perustana on sisäinen hymy eli hyvä olo ja rentous. Rentouden opettelupa olikin ensikertalaisille yllättävän haastavaa. Pääsimme kuitenkin kiinni ajatukseen siitä, että jäntevä rentous onkin voimaa ja kehonhallintaa. Nämä taidot ovat tunnetusti kultaa myös hevosen selässä. Pyysipä Veli-Matti meitä useaan otteeseen harjoitusten aikana etsimään ”ratsastusasennon”: pää pystyssä kuin joku vetäisi kohti kattoa, hartiat rennosti takana, polvet hieman koukussa. 

Kaikki kolme lajia auttavat moneen vaivaan, esimerkiksi selkäkivut katoavat usein kokonaan sitkeän harjoittelun myötä. 

Tässä lyhyt kuvaus lajeista:
Taiji
Lajeista tutuin, tunnetaan kiinalaisena aamuvoimisteluna. Sanbaon esitteessä kuvaillaan taiji sanoin ”virtaava liikesarja, joka kehittää peruskuntoa, kestävyyttä, koordinaatiota sekä lisää elinvoimaa ja purkaa stressiä”.
Opettelimme Veli-Matin johdolla lyhyen perusliikesarjan. Aloittelijan energia meni aika täydellisesti askellusten ja käsien koreografian opetteluun ja sisäinen mielenrauha taisi jäädä vielä löytymättä. Veli-Matti tähdensikin, että taijissa kokemusten ja toistojen kautta liikesarjat saadaan niin automaattisiksi, että pystytään keskittymään itse asiaan eli mielen ottamiseen liikkeeseen mukaan sen ohjaavaksi voimaksi.

Kuva taiji: Heli (vasemmalla) yrittää pysyä taijin liikesarjassa mukana, Sadulle se on jo ennestään tuttu.

Qigong

Ohjaajamme mukaan qigong on kokeilemistamme lajeista lähimpänä terveysliikuntaa ja siinä tehtävät venyttävät ja irrottavat liikkeet tuntuivatkin ihan valtavan hyviltä.
Qigongin harjoitteissa on hieman joogaa vastaavalla tavalla hengitys tärkeässä roolissa. Tavoitteena on löytää luontainen, eläimen kaltainen tapa liikkua. Sen on moni aikuinen elämän varrella kadottanut. 

Kuva qigong: Satu ja Maria qigong-harjoituksessa.

Yiquan
Lajeista vähiten tunnettu, mutta ohjaajamme Veli-Matin oma suosikki. Heti alkuun hän kertoi, että yiquan perustuu itse asiassa seisomiseen. Seisominen voikin olla aika paljon monimutkaisempi asia kuin sitä äkkipäätään ajattelisi. Meitä pyydettiin muun muassa seisomaan rennosti niin kuin pitäisimme sylissämme isoa palloa. Kun tämä mielikuva oli hallussa, piti alkaa kuvitella pallon laajenevan, mutta ei silti saanut päästää käsiä leviämään sen aiheuttaman paineen johdosta. Marian kommentti oli, että hän onnistui yllättävän hyvin tässä mielikuvaharjoitteessa, vaikkei ole kovinkaan innostunut tällaisista ”henkisistä lajeista”. 

Toinen mielikuvaharjoite oli vaikeampi: Seiso rentona ja painavana ratsastusasennossa. Kuvittele, että joku ottaa sinua takaapäin vyötäisiltä kiinni ja yrittää nostaa sinua ylöspäin. Mielikuvilla taas pitäisi saada samaan aikaan tunne ylös- ja alaspäin vetävästä paineesta.
Sanbaon esitteen mukaan säännöllisillä yiquan-harjoitteilla on runsaasti positiivisia vaikutuksia ihmisen terveyteen ja olemukseen.

Kuva yiquan: Yiquan perustuu pitkälti seisomiseen. Lajissa kehittyminen vaatii kuitenkin vuosien työn. 
Teksti: Heli Vastamäki Kuvat: Maria Palo ja Heli Vastamäki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti