keskiviikko 26. elokuuta 2015

Lajikokeilussa tankotanssi

Liikuntakuukaudet -kampanja on aivan loppusuoralla ja nyt on viimeiset päivät aikaa totetuttaa lajikokeiluita. Sähköinen lomake lajikokeiluista sekä liitteenä blogitekstit tulee palauttaa viimeistään 13.9. osoitteeseen nina.kaipio@ratsastus.fi. Toivottavasti seuroissa ollaan löydetty kesän aikana uusia mieluisia lajeja joiden parissa ehkäpä jatkaa vielä syksyllä liikkumista ratsastuksen lisänä.

Oheisen tekstin saimme Järvenpään ratsastusseuralta, joka onkin ehtinyt pitkin kesää kokeilla useita erilaisia lajeja ja iloksemme on niitä aktiivisesti jakanut pitkin kesää - kiitos siitä! Oheisen tekstin on kirjoittanut Anne Kärki ja myös kuvat ovat JRS:n lajitestaajien ottamia.Heti kättelyssä lajikokeiluintoilun alussa pöytään lyötiin tankotanssin testaus. Ajankohtajärjestelyt veivät testituokiomme lajikokeilun loppusuoralle, mutta mikäpäs siinä, hyvää kannattaa vissiin odottaa. Tai jotain sen kaltaista. Paikkana oli Keravan Fitnesspa ja ohjaajana ihana Satu Heiskanen. Tankotanssista kerrotaan, että tämä haastava ja näyttävä laji vaatii hyvää kehonhallintaa, mutta tarjoaa myös jatkuvia onnistumisenelämyksiä. Tankotanssi kehittää voimaa, liikkuvuutta, tasapainoa ja kehonhallintaa. Tunnit rakentuvat alkulämmittelystä, tankotekniikasta ja venytyksistä. Tankotekniikka pitää sisällään erilaisia kiipeily- ja pyörähdysosioita. Näillä tunneilla pääsee haastamaan oman kehon kokonaisvaltaisesti. Monet liikkeistä perustuvat tangon ja ihon välille muodostuvaan kitkaan, joten lyhyet shortsit ovat välttämättömät.
 
Alkulämmittely tapahtui tangon vieressä ja käytiin mukavan reippaaseen tahtiin kaikki lihasryhmät läpi, jotta saatiin sopiva verryttely tankoa varten. Ensin kävimme läpi, mitä tarkoittaa, kun puhutaan ulko- tai sisäraajoista, tangon puoleinen on siis sisäkäsi tai –jalka ja toinen puoli on se ulkopuoli. Tankotekniikkaosiossa aloitimme helpolla pikku palomiehellä. Heh. Jokuseen kertaan sai kärsivällinen ohjaajamme näyttää ja selventää, kumpi käsi tulee ylös ja mille korkeudelle se toinen käsi sitten laitetaankaan. Ja entäs ne jalat sitten! Ensimmäinen nilkka ulkopuolelle ja toinen jää itsen ja tangon väliin. Jestas, miten monimutkaista! Pikku palomiestä kokeilimme vielä vähän erilaisella käsien otteella, mikä kuulemma osalle on helpompi. Niin se varmaan on. Mielen vieressä saattoi käydä, että kyllä niillä raajoilla usein hevosenkin selässä tavataan tehdä vähän eri asioita yhtä aikaa, mutta tässä kaverina oli melko lailla kaposempi ja jäykempi yksilö.

Seuraavana liikkeenä pääsimme testaamaan istuallaan pyörimistä tangon ympäri. Yläkädellä tiukkaa otetta ja alakädellä kehon kampeamista irti tangosta ja jalat sirosti 90 asteen kulmaan. Todellakin sitä kokonaisvaltaista haastetta keholle! Pyörähdyksistä kokeilimme vielä takajoutsenta, jossa pyörimissuunta nimensä mukaisesti on taaksepäin ja sisäjalan polvitaipeen ympäri. Perustekniikoiden harjoittelun jälkeen staattisella tangolla pääsimme testaamaan samoja liikkeitä pyörivällä tangolla. Pyörivällä tangolla osa liikkeistä tuntui sujuvan jonkin verran helpommin, mutta ei varsinaisesti tullut kovin sulokasta ja kevyttä oloa kuin korkeintaan ohikiitäviksi hetkiksi. Pakko tosin todeta tässä vaiheessa, että porukassamme oli jälleen mukana synnynnäisiä lahjakkuuksia, jotka ilmeisen nopeasti saivat jutun juonesta kiinni ja pystyivät uskomattomiin suorituksiin heti tällä ensimmäisellä tankotanssitunnilla!

Kiipeilyosiossa kokeilimme tangolla seisomista, istumista ja lankkua. Näimme upeita suorituksia jopa ilman käsiä, pelkkien sisäreisien kirskuvan ihon varassa! Lopuksi pääsimme harjoittelemaan inversioon menoa. Tarkoitus oli siis kiepauttaa itseään sen verran ylösalaisin, että jalalla sai koskettua tankoon pään ja käsien yläpuolella. Toki osa porukasta sitten päätyi roikkumaan siihen tangolle ylösalaisinkin!

Loppuun vielä venyttelyt, ihmettelyt ja kiitokset. Sisäreidet, polvitaipeet, allit, kyynärtaipeet, kämmenet ja nilkat kihelmöiden JRS:n lajitestaajat kumartavat ja nostavat hatun korkealle kaikille tankotanssijoille! Hullun hauskaa ja hullun vaikeaa, mutta varmasti palkitsevaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti