lauantai 26. syyskuuta 2015

Hevosen hyvinvointi -koulutuskiertue käynnistyi


Hevosten hyvinvointi ja sen edistäminen ovat yksiä Ratsastajainliiton perustehtävistä. Nämä asiat ovat tärkeitä myös harrastajille ja alan ammattilaisille. Tämä tuli taas selväksi tiistaina 22.9. kun Valo-talolla Pasilassa järjestettiin Hevosen hyvinvointi - koulutusilta. Ilta oli valtava menestys, sillä luentosali täyttyi ääriään myöten, osallistujia oli huimat 140! Koulutus saa jatkoa alueellisena kiertueena syksyllä 2015 ja Ratsastajainliiton hevosen hyvinvoinnin teemavuonna 2016.  Minulla oli ilo päästä seuraamaan koulutusta Nuoret Päättäjät -ryhmän edustajana samalla, kun jeesasin liiton työntekijöitä koulutusillan järjestelyissä, kuten ilmoittautumisten vastaanottamisessa ja paikkojen siistimisessä.

Koulutusillan valovoimaisina luennoitsijoina nähtiin tunntettu eläintenkouluttaja ja tietokirjailija Tuire "Tuikku" Kaimio, eläintenkouluttaja Minna Tallberg, ratsastuksenohjaaja ja hevostenkouluttaja Anna Kilpeläinen sekä ratsastuksenohjaaja, hevosen oppimiseen ja lajityypilliseen käyttäytymiseen perehtynyt Mintti Rautioaho. Koulutusillan keskeisistä sisällöistä ja luennoitsijoiden esiin nostamista ajatuksista voit lukea tarkemmin liiton uutisista, joka löytyy täältä.  

Yleisö oli löytänyt sankoin joukoin tiensä koulutusiltaan.

Koulutusilta käynnistyi minun osaltani sillä, että autoin Kieloa vastaanottamaan ilmoittautumisia luennolle ja ohjaamaan yleisön saliin. Tässä tarvittiin nopeita silmiä, jotta oikea nimi löytyi ja saatiin raksitettua listalta vikkelästi jonojen välttämiseksi. Yritin myös muistaan toivottaa jokaisen tervetulleeksi koulutukseen ja kertoa salin seinustalta löytyvästä kahvi- ja pullatarjoilusta. Emmi puolestaan huolehti liiton materiaaleista, joita oli jaossa ja omasta Raudikko Ruuna -yrityksensä myyntipisteestä. Ihastuin erityisesti upeisiin jouhikoruihin, sellainen taitaa päätyä omalle joululahjatoive - listalleni;)

SRL:n Kielo Kestinmäki ja Emmi Kupiainen ottivat yleisön vastaan kanssani.


Emmillä oli myös oma myyntipiste, johon yleisö ehti tutustua tauoilla.

 Kun yleisö oli saatu sisään saliin ja koulutus käyntiin, pääsin itsekin seuraamaan esitystä. Vasta vielä koulunpenkillä istuneena täytyy antaa Tuikulle, Minnalle, Annalle ja Mintille täydet pisteet kiinnostavuudesta ja esityksen havainnollistamisesta. Koska saliin ei ymmärrettävistä syistä voinut tuoda oikeaa hevosta, he olivat videoineet niitä ja toteuttamiaan koulutustilanteita. Kuinka paljon paremmin koulutuksen sisällöt aukesivatkaan, kuin vain kuuntelemalla! Vidot herättivät yleisössä myös hilpeyttä, sillä niissä nähtiin monia arkisia tilanteita, joita hevosten kanssa kohtaa. Näykkivä poni, yliaktviivinen ratsu parin vapaapäivän jälkeen ja pressu, joka onkin hevoselle ihan eri asia, kun suunta vaihtuu, noin esimerkkejä mainitakseni.

Itselleni koulutuksen tärkein oivallus liittyi oheiseen kaavioon eli siihen, kuinka tärkeää on vaalia hevosen rentoutta ja rauhallista mielentilaa koulutustilanteiden aikana, jotta hevonen oppisi suorittamaan siltä pyydetyt asiat myös jatkossa positiivisin ja luottavaisin mielin, mahdollisimman vähäisellä stressillä.
 

Hevosen tunnetilat vaikuttavat oppimiseen. Ahkera muistiinpanojen kirjoittaja vauhdissa!
 Luennon aikana paisi raapustelin muistiinpanoja, myös kuvasin tapahtumaa tätä blogia varten. Tehtävänäni oli nimittäin myös raportoida koulutuksesta teille, mahtaville lukijoillemme. Luennon päätyttyä siivosimme paikkoja liiton pääsihteerin - Fredin - kanssa, kasasimmme kahvikipot ja lautaset ja nostimme ylimääräiset tuolit takaisin seinustalle.

Voin suositella Hevosen hyvinvointi -koulutusiltaa lämpimästi jokaiselle hevosharrastajalle ja alan ammattilaiselle. Ilta antaa paitsi uusia ajatuksia, syventää jo opittua, tarjoaa eri näkökulmia neljän asiansa osaavan ja innostavan luennoitsijan muodossa sekä mahdollistaa itseään mietityttäneiden asioiden esiin nostamisen. Nyt siis kannattaa seurata Ratsastajainliiton ja oman alueensa tiedotusta siitä, milloin koulutuskiertue rantautuu alueellesi! Ja niille, joilta Helsingin kouluts jäi nyt välistä, kerrottakoon vinkkinä, että koulutus järjestetään suuren kysynnän vuoksi pääkaupunkiseudulla uudestaan myöhemmin.


Tuire Kaimio, Minna Tallberg, Anna Kilpeläinen ja Mintti Rautioaho koulutusillassa.

Koulutusterveisin,
Anu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti