torstai 12. toukokuuta 2016

Urheillen terveyttä seurassa -pilottiseurojen tapaaminen Tampereen Hevosmessuilla


Nyt on melkoisen pitkä aika jo kulunut Tampereen Hevosmessuista, joilla pääsimme vierailemaan yhdessä Marin kanssa. Ohjelmassamme oli sunnuntaina Urheillen terveyttä seurassa -pilottiseurojen tapaaminen. Lyhyesti kerrottuna Urheillen terveyttä hanke on Valon koordinoima valtakunnallinen ohjelma, ja ratsastuksen hankkeessa on yhteensä 7 pilottiseuraa mukana. Seurojen kanssa on luotu ja kokeiltu yhdessä toimivia konsepteja aikuisliikunnan kehittämiseksi seuratasolla. Hankkeessa on koulutettu oheisliikunnan ohjaajia Liikkuva Ratsastaja -koulutuksen keinoin sekä luodaan työkaluja säännöllisen liikuntatoimminan kehittämiseksi. Tarkemmin hankkeesta voi lukea liiton nettisivuilta.

Sunnuntaina ohjelmassa oli pilottiseuroille Liikkuva Ratsastaja -koulutuksen jatko-osan pilotointi, varsinainen lanseeraus tapahtuu tänä syksynä. Koulutusta seuroille oli pitämässä Liikkuva Ratsastaja -konseptin luonut Anne-Maarit Hyttinen. Päivän teemoihin kuuluivat fysiikka, taito ja taidon oppiminen; ohjaaminen; harjoitusten sisältö sekä äänenkäyttö ja musiikki. Koulutuksen lopuksi osallistujat jaettiin pieniin ryhmiin ja heille annettiin eri ikäryhmät, joille tuli luoda liikuntahetki tallilla. Olikin mahtava huomata miten monipuolisesti jokainen ryhmä ideoi erilaisia liikkeitä, joita on helppo tehdä ja toteuttaa talliympäristössä. Maksimoidakseen harjoituksen hyödyn lopulta jokainen osallistuja sai omakseen kaikkien ryhmien suunnitelmat, joista ottaa joko valmis pohja liikuntahetkeen tai vähän varioida omanlaisensa.

Jos jokin sana jäi tästä pilottiseurojen tapaamisesta mieleen niin innostunut. Jokainen kertoi rohkeasti miten on kotitalleilla toiminta toteutunut ja jaettiin niitä hyviä juttuja, joita on koettu toimiviksi. Koulutuksen tärkeimpiä sanomia mielestäni on ollut se, että koulutuksen avulla pyritään luomaan innostajia talleille. Tämän porukan kohdalla siinä on ainakin onnistuttu erinomaisesti!

Saimme myös haastateltavaksi kahden eri pilottiseuran edustajat, Eveliina Mikkola Tallitiimistä sekä Sonja Sihvola Kymijoen ratsastajista. Kiitokset, että saimme olla mukana seuraamassa tapaamista ja pahoittelut, että blogiteksti hieman viivästyi! 


Etualalla kuvassa Eveliina Mikkola, taustalla Sarianne Nuutti
Kuka olet ja mistä tulet? Toimenkuvasi seurassa?
Olen Eveliina Mikkola ja toimin Tallitiimi ry:n puheenjohtajana Hämeenkyrössä.

Miten oheisliikunta näkyy seurassa?
Sarianne Nuutti pitää joogatunteja pari kertaa kuussa, kesällä viikoittain. Innostamme valmentajia sekä opettajia kannustamaan ratsastajia liikkumaan. Olemme järjestäneet seuran jäsenille hyvinvointiluennon sekä ratsastuspilatesluento on tulossa. Seuramme valmennusryhmä joogaa ja kesän leireillä on myös jooga mukana. Olemme myös osallistuneet liiton Kuntohaasteeseen.

Mitä olette hyötyneet Urheillen terveyttä -hankkeesta?
Hankkeen myötä ollaan ryhdytty toimeen ja henkilökohtaisesti saatu myös paljon hankkeesta. Seuran omassa lehdessä sekä nettisivuilla on tuotu projektia esille ja olemme saaneet paljon uusia ideoita oheisliikunnan toteuttamiseen tallilla.

Miten oheisliikunta on otettu vastaan seurassanne? 
Postiivisesti, aktivoiminen on ollut hieman haasteellista. Kesällä on enemmän osallistujia mutta muulloin ihmisten ajanpuute karsii osallistujia. Sonja Sihvola

Kuka olet ja mistä tulet? Toimenkuvasi seurassa?

Olen Sonja Sihvola ja toimin likuntahankkeen vetäjänä. Edustan Kymijoen Ratsastajat ry:tä Elimäeltä.


Miten oheisliikunta näkyy seurassa?
Olemme osallistuneet Kuntohaasteeseen sekä Liikuntakuukaudet -kampanjaan aktiivisesti. Molemmissa oli runsaasti aktiivisia osallistujia seurastamme. Meillä on ollut myös luentoja aiheesta sekä istuntademokurssi. Olemme hyödyntäneet viestintää niin seuran omassa lehdessä, Facebook -sivuilla kuin myös nettisivuilla sekä paikallislehdessä. Tallimme kuntopiiri on myös huomioitu Kaakkois-Suomeen alueen sivuilla.

Mitä olette hyötyneet Urheillen terveyttä -hankkeesta?
Uutta tietoa on saatu sekä lisää innostusta. Olemme vieneet tietoisuutta seuraan, hankkeen myötä on ollut helpompi toimia sekä viedä seuralla tietoa kun virallinen taho on tämän takana. Seuralta olemme saaneet tätä kautta tukea ja päässeet viemään aihetta esille. Suunnitteilla on järjestää motorisen taidon testi seurassamme.

Miten oheisliikunta on otettu vastaan seurassa?

Osa on todella innostunut ja osa ei ole vielä ottanut tätä omaksu jutuksi, mutta kyllä se siemen on sinne kylvetty. Seuran haasteen on toiminta usealla tallilla sekä seuran jäsenten kotitalleilla, kuinka saadaan kaikki jäsenet kokoontumaan samaan paikkaan. Satsaamme jatkossa seurayhteistyöhön muun muassa Kouvolan Ratsastajien kanssa ja tavoitteena saada tämä koko alueemme asiaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti