tiistai 24. toukokuuta 2016

#Uusihevostalous ajan hermolla

Torstaina 19.5. Mustialan kartanon upeassa miljöössä polkaistiin käyntiin Uudistuva hevostalous -hanke monipuolisella Hevosala 2030 -seminaarilla. Hanketta järjestämässä ovat Hippolis, Luonnonvarakeskus Luke ja Hämeen ammattikorkeakoulu. Hankkeen tavoitteena on lisätä yhteistyötä ja parantaa tiedonvälitystä suomalaisesta hevosalan yrittäjyydestä, suunnaten katseet vahvasti tulevaisuuteen. Tästä tavoitteesta seminaari tarjosi mainioita maistiaisia.

Tältä näyttää hankkeen logo! (Haettu hankkeen sivuilta.)
Heti tilaisuuden alkuun Ratsastajainliiton pääsihteeri Fred Sundwall käväisi paikalla kertomassa ratsastuksen trendeistä ja tulevista ilmiöistä sekä siitä, miten liitto pysyttelee ajan hermolla. Fredin puheenvuoron otsikkona oli osuvasti Hevosala - WAU! Luonnonvarakeskus Luken Sirpa Kurppa tarkasteli ilmastonmuutoksen vaikutuksia suomalaiseen hevosalaan, ja niin ikään Luken Markku Saastamoinen kommentoi Kurpan puheenvuoroa hevosalan kestävyyden ja vastuullisuuden näkökulmasta. Jo nyt vastuullisuus näkyy hevosalalla muun muassa lannankäsittelyssä ja tarhojen pohjaratkaisuissa. Lisäksi laidunnuksella ja kotimaisella rehuntuotannolla voidaan tukea luonnon monimuotoisuuden säilymistä.

Asiakasarvon käsitteestä hevosalan tuotteissa ja palveluissa kertoi Minna Jaskari Vaasan yliopistosta. Jaskarin puheenvuorosta jäi erityisesti mieleen se, ettei hinta aina ole asiakkaalle uhraus, vaan monesti myös mieluinen valinta. Myös hevosalan tuotteiden ja palvelujen ostaminen on osa kuluttajaidentiteetin rakentamista, ja esimerkiksi vastuullisia tai eksklusiivia palveluja valitsemalla voi viestiä arvomaailmastaan muille.

Suomen Hippos ry:n toimitusjohtaja Pertti Koskenniemi kertoi peliyhtiöuudistuksesta, joka tulee vaikuttamaan hevosalan rahavirtoihin. Seminaarissa esiteltiin myös hankkeen yrittäjäkumppanit, joiden arkea ja kehitystä seurataan säännöllisesti hankkeen ajan. Neljän yrittäjäkumppanin kautta nostetaan esille monipuolista suomalaista hevosyrittäjyyttä, ja yrittäjät toimivat myös sparraajina hankkeelle. Yksi yrittäjäkumppaneista on mikkeliläinen Stall Blombacke, jonka yrittäjät Kaisa Tupamäki-Kukkamo ja Vesa Kukkamo esittelivät seminaarissa yrityksen visiota ja toimintaa.

Seminaarin lopuksi osallistujilla oli mahdollisuus tutustua hevosalan yrittäjien esittelypisteisiin, mutta siinä vaiheessa allekirjoittanut karkasi jo seuraavaan kohteeseen. Päivästä jäi käteen eritoten uudistumisen välttämättömyys ja innovaatioiden ja vastuullisen kehittämisen into. Rohkeita pelinavauksia erilaisiin tuotteisiin, palveluihin ja yhteistyökuvioihin kaivattaisiin hevosalalla selvästi lisää. Odotankin mielenkiinnolla, mitä tämä hanke tuo tullessaan! Luvassa on ainakin verkkoluentoja ja hevosyrittäjäuutisia sekä juuri niitä uusia yhteistyöavauksia.

Kiinnostuitko? Lisätietoja sekä luentomateriaalit ja -tallenteet löydät osoitteesta
http://www.hippolis.fi/uusihevostalous 

Järjestäjille muuten pisteet siitä, että koko seminaari oli seurattavissa livenä Periscope-sovelluksen kautta. Verkko-osallistumisen mahdollisuuksien lisääminen on tärkeä osa uudistumista ja vastuullisuutta!

P.S. Pahoittelut kuvamateriaalin vähyydestä, puhelimeni vetelee viimeisiään... Kuvia päivästä ja keskustelua aiheista löytyy ainakin hankkeen Facebook-sivuilta sekä Twitteristä tunnisteella #uusihevostalous.

Innostunein terveisin
Teija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti