tiistai 19. heinäkuuta 2016

Perustaisitko seuraanne oman nuorisoryhmän?

Me Nuoret Päättäjät haluamme kannustaa kaikkia ratsastusseuroja pohtimaan, kannattaisiko niiden perustaa oma nuorisoryhmä tai nuorisojaos seuraan. Nuorisoryhmä tarjoaisi seuran nuorille erinomaisen vaikutuskanavan ja mahdollisuuden toteuttaa esimerkiksi heidän itsensä näköisiä tapahtumia ja retkiä. Perustamalla nuorisoryhmän seura myös viestisi jäsenilleen ja laajemminkin ulospäin, että nuoret ovat sen toiminnassa tärkeitä ja heidän äänensä halutaan saada kuuluville. Nuoret tulisi nähdä mahdollisuutena ja voimavarana, sitä haastamme jokaisen seuran pohtimaan!

Innostaaksemme seuroja perustamaan omia nuorisoryhmiä haastattelin oman kotiseurani Sairilan Ratsastajien puheenjohtajaa Kirsimaria Törönen-Ripattia, joka avaa seuran kokemuksia omasta nuorisojaoksesta ja sen perustamisesta. Lisäksi ääneen pääsee Kirsimarian tyrär Aino Ripatti, joka on seuran nuorisojaoksen jäsen. Toivomme, että heidän positiivinen kokemuksensa rohkaisee myös muita ratsastusseuroja seuraamaan perässä!


Sairilan Ratsastajien nuorisojaos 2016: Piritta, Aino, Johanna ja Julia. Kuva: Kirsimaria Törönen-Ripatti.

Kirsimaria Törönen-Ripatti, Sairilan Ratsastajat ry:n puheenjohtaja

Mistä idea oman nuorisojaoksen perustamiseen lähti?
- Viime vuonna (2015) pohdimme hallituksessa seuran kehittämistä. Sinettiseura-statuksen hakemista mietittiin ja siitä ajatus kääntyi nuoriin. Jäsenemme ovat hyvin eri-ikäistä ja -tasoista porukkaa ja totesimme, että nuorena se on vitsa väännettävä. Haluamme olla kasvattamassa aktiivisia aikuisia eli tulevaisuuden tekijöitä seuramme tarpeisiin. Lisäksi hallituksessa hoksasimme, että nuorisojaoksen avulla pysyisimme paremmin perillä nuorten omista toiveista ja tarpeista.
Pohdimme myös, että seuran toiminnan kannalta on sitä parempi, mitä enemmän aikuisten, lasten ja nuorten välille syntyy luonnollisia tapoja kohdata. Nuorisojaos on tähän yksi ratkaisu. Lisäksi halusimme antaa signaalin, että hallitus ei ole harmaa möykky, vaan lähellä jäseniä ja aktivoi heitä (myös nuoria!), innostaen ja yhteenkuuluvuutta lisäten.

Mitä ryhmän perustamiseksi tehtiin ja mitä on syytä ottaa huomioon?
Alkuvuodesta (2016) julkaisimme seuran nettisivuilla, jäsentiedotteessa ja somekanavissa (Facebook, Twitter) ilmoituksen, jolla haimme nuoria uuteen nuorisojaokseen. Haku oli avoin kaikille toiminnasta kiinnostuneille alle 18-vuotiaille seuramme jäsenille. Lisäksi asiasta puhuttiin tallilla hoitajille. Huomasimme somen todella tehokkaaksi kanavaksi viestiä nuorille, sillä se on se väline, jota he muutenkin aktiivisesti käyttävät. Haku tapahtui minulle suullisesti kiinnostuksensa ilmoittamalla. Halusimme prosessista mahdollisimman kevyen nuorille. Saimmekin kasaan neljän nuoren innostuneen porukan!
Ensimmäinen kokoontuminen oli maaliskuussa. Emme halunneet muodollisia kokouksia, vaan tapaamisemme ovat vapaamuotoisia ja keskustelevia. Ideana on, että toiminta on nuorille hauskaa ja rentoa, ei mitään vakavaa taivastelua. Tapaamiset tapahtuvat puheenjohtajan eli minun koollekutsustani tallilla, sovimme ajankohdan kaikille passeliksi tallipäivän lomaan. Minä kirjaan käytyjen keskustelujen pohjalta nousseita ideoita ja ajatuksia ylös, jotta voin viedä nuorisojaoksen viestin myös muulle hallitukselle. Informaation kulkemiseksi tähän siis tarvitaan vähintään yksi sitoutunut hallituksen jäsen, jotta yhteistyö pelaa puolin ja toisin. 

Millainen ryhmä teillä on?
Meillä on nuorisojaoksessa neljä alle 18-vuotiasta nuorta. Kaikki ovat tyttöjä, kaksi heistä on lukioikäisiä, yksi yläkoulussa ja yksi alakoulussa. Jaoksen on tarkoitus vaihtua vuosittain. Silloin toiminta ei ole liian sitovaa ja saadaan toiminta pidettyä elävänä ja uusia kasvoja mukaan. Mielestäni terveessä seurassa väki vaihtuu säännöllisesti, silloin ei jämähdetä paikalleen vaan uusiudutaan. Sama pätee hallitukseenkin.

Millaisia tehtäviä nuorisojaoksella on?
Tänä vuonna nuorisojaos vastaa seuran kilpailuihin (1-tason) palkintojen hankkimisesta. He ovat onnistuneet siinä tosi hyvin, kisaajilta on tullut paljon positiivista palautetta, että meidän seuran kilpailuissa on hyvät palkinnot. Nuoret tietävät kyllä, mikä on oikeasti kiva palkinto saada. Seuran kevätjuhlissa he vastasivat kirpparipöydän pyörityksestä ja he ovat ideoineet erilaisia tapahtumia ja koulutuksia, jotka heitä kiinnostaisivat. Kevätjuhlien yhteydessä toteutimme nuorten toiveesta näytöksen, jossa eräs seuramme jäsen esiintyi hevosensa kanssa. Hän on opettanut hevoselleen kaikenlaisia temppuja, kuten kumartamaan ja menemään makuulleen, mikä kiinnosti nuoria. Esitys olikin oikein onnistunut! Nuoret ovat myös toivoneet seuratakkien hankkimista ja kesän aikana he ovat selvittäneet, miltä merkiltä saisi mieluisimman. Nuoret viestivät paitsi keskenään, myös minulle asioidensa editymisestä yhteisen Whats App -ryhmän kautta. 

Mitä hyötyä ryhmästä on?
Nuorilta on tullut todella hyviä ideoita toiminnan kehittämiseen ja tapahtumiin. Tapaamisissa käydyt keskustelut antavat arvokasta tietoa talli-ilmapiiristä ja nuorten kuulumisista. Olemme myös saaneet seuraan kisaajien näköiset palkinnot. Koen, että nuorisojaos toimii pienenä eleenä nuorille siitä, että seura arvostaa ja kuuntelee heitä.

Nuorisojaoksen jäsenet auttavat mielellään muita. Kuva: Kirsimaria Törönen-Ripatti.


Aino Ripatti, Sairilan Ratsastajien nuorisojaoksen jäsen.

Mikä sai sinut hakemaan ryhmään?
Äiti sai houkuteltua, kun mukaan haluttiin myös "vanhempia" nuoria. Olen aina tallilla, joten kaikki tuntee minut ja tulee juttelemaan. Nyt on helppo viedä tallilla kuulemiani asioita eteenpäin, kun kuulun ryhmään ja äiti toimii puheenjohtajana.

Mikä toiminnassa on ollut mukavaa?
Kaikki on ollut kivaa. Meidän ryhmä on hyvä ja olemme jo saaneet toteutettua muutamia ehdottamiamme asioita. Esimerkiksi olemme etsineet sopivaa seuratakkia. Kävimme katsomassa erilaisia vaihtoehtoja hevostarvikeliikkeissä ja niiden pohjalta ehdotamme seuran hallitukselle paria meidän mielestä parasta takkia. Hallitus sitten hyväksyy ehdotuksemme. Olemme päättäneet ehdottaa softshell- tai kevyttoppatakkia, sillä niistä on eniten hyötyä, kun niitä voi käyttää lähes ympäri vuoden.


Tallilla aika kuluu kuin siivillä. Kuva: Kirsimaria Törönen-Ripatti.

Aurinkoisia ja idearikkaita kesäpäiviä toivottaen,
Anu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti