perjantai 28. lokakuuta 2016

Hatunnosto ratsastusseurojen tehopakkauksille

Tällä erää palstatilaa lainaan minä, Sanni Uusitalo, Humanistisen ammattikorkeakoulun toisen vuosikurssin opiskelija Turusta. Jokunen lukija saattoi tavata minut Sanoista tekoihin – buustia ratsastuksen nuorisotoimintaan – nuorisovastaavien tapaamisessa menneenä perjantaina 21.10. Suomen Ratsastajainliiton toimistolla Valo-talossa.

Tein opintoihini liittyvän syventävän harjoittelun Suomen Ratsastajainliiton sekä yhteistyökumppaneiden kanssa, ja lyhyesti sanottuna tämä on ollut ennen kaikkea mielenkiintoista aikaa. Harjoitteluni nivoutuu yhteen lopputyöni kanssa, jonka ydinajatuksena on pyrkiä kehittämään Suomen Ratsastajainliiton nuorisotyötä entistä ehompaan suuntaan. Olen onnellinen mahdollisuudesta päästä työskentelemään lopputyöni tiimoilta aiheen parissa joka on lähellä sydäntäni sekä työni että harrastukseni puolesta. Minulla on pitkä hevosharrastustausta, joka on olosuhteiden pakosta muuttanut muotoaan vuosien aikana. Hevoset ovat muutoksista huolimatta kuuluneet tiiviisti arkeeni jo yli kahden vuosikymmenen ajan, ja näin ollen halu perehtyä ja pyrkiä kehittämään lajia entisestään kiinnostaa. 
Kuva: Emmi Korpiola


Mitä viime viikkoiseen nuorisotyöpajaan tulee, niin voin kertoa olleeni yllättynyt sen sisällöstä ja osallistujien panostuksesta. Olen ollut sellaisessa oletuksessa että tietynlainen talkoohenki on menehtymässä ja aktiiviset seuranjäsenet katoava luonnonvara. Siksi hämmästyinkin suuresti runsaasta osallistujajoukosta Sanoista tekoihin – buustia ratsastuksen nuorisotoimintaan – tapaamisessa. Kaikki osallistujat tuntuivat olevan täynnä intoa päästä omalta osaltaan parantamaan oman seuransa toimintaa.

Tarkoituksenmukaista ei ole, että tehokkaimmista tekijöistä imetään energia pois tuputtamalla heille kaikki vastuualueet, mutta heistä huokuvaa innostusta olisi mitä parhain käyttää hyödyksi muiden jäsenten valjastamiseen osaksi aktiivista ja tavoitteellista seuran toimintaa. Oikeanlaiset välineet toiminnan tehostamiseksi saattavat olla kiven alla, tavoittamattomissa tai sopivia ja ajankuvaan kuuluvia työtapoja ei ole laisinkaan. Yhteydenpito liiton, seuran, tallin ja jäsenten välillä vaatinee pienoisia muutoksia nykyaikaisempaan suuntaan. Informaatiotulva on tänä päivänä valtava, joten tärkeätkin tiedotteet saattavat hukkua muuhun massaan. Myös tämän päivän tiedotuskanavat poikkeavat melkoisesti vuosien takaisista. Totuus on se, että mikäli haluat saada antamasi tiedon kohderyhmälle saakka, tulee sinun käyttää heidän suosimia foorumeita. On haastavaa muuttaa turvallisia toimintatapoja, mutta uskoisin sen olevan silti kokeilemisen arvoista.

Huomasin itsekin sivuttaneeni sujuvasti tärkeää liitolta tullutta tietoa. Oikeastaan vasta työharjoittelun lähestyessä ryhdyin aktiivisemmin hakemaan informaatiota liiton toiminnasta ja sitähän riittää! Oli upeaa huomata kuinka aktiivinen, tehokas ja uudistumishaluinen lajiliitto meillä onkaan harrastajien takana tukemassa toimintaa ja lajin kehitystä. Ryhdyin pohtimaan myös omaa osuuttani ratsastusseuran jäsenenä. Olen muuttanut aikuisiältä paikkakunnalta toiselle ja sen seurauksena vaihtanut myös ratsastusseuraa muutamia kertoja. Kuten aikaisemmin totesin, on oma harrastukseni ollut aaltoliikkeessä muuttamisen, opintojen, vuorotyön, hevosenomistamisen ja välillä hevosettomien aikakausien vuoksi. Oma aktiivisuuteni nykyisessä ratsastusseurassani on ollut vähäistä, ja selitän sitä itselleni muun muassa epäsäännöllisen työrytmin tuomilla haasteilla. Ymmärrän kuitenkin sen, että jokainen meistä pystyy osallistumaan seuran toimintaan omaan elämäntilanteeseen sopivalla panostuksella joten oivalsin myös itse pystyväni parempaan.

Nostan nöyrästi hattua Teille, omien ratsastusseurojenne tehopakkauksille jotka tartutte aina uudestaan tuumasta toimeen. Ilman Teitä yksikään seura ei pyörisi, eikä yksiäkään kisoja saataisi järjestettyä. Toivottavasti kaltaiseni nukkuvat seuranjäsenet heräisivät pikkuhiljaa ja tulisivat tueksenne tärkeään työhön. Näin ollen, rohkaisen kaikkia siirtymään Sanoista tekoihin ja tuomaan uutta buustia oman seuran toimintaan!

Terveisin syyssateiden keskeltä,

Sanni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti