keskiviikko 10. toukokuuta 2017

#kannustusryhmä - Kannusta ryhmässä!

Emme usein tule ajatelleeksi kuinka paljon kannustusta voimmekaan talliympäristössä saada. Ratsastustunnin aikana saadut positiiviset kommentit, kilpailuissa suorituksen jälkeiset aplodit tai vaikka heppakerhon vetäjän tsemppaus ison hevosen satulointiin. Näillä kaikilla on hyvää vaikutusta ja varmasti luovat positiivista ilmapiiriä kaikkiin ympärillä oleviin. 

Koen että hevosen läsnäolo itsessään vähentää kiusaamista, koska hevonenhan ei syrji ketään. Mutta miten säilyttää hyvää ilmapiiriä silloin, kun emme ole hevosten kanssa tekemisissä? Meidän seurassa on luotu yhteiset pelisäännöt, joita oli mukana laatimassa joukko eri ikäisiä harrastajia. Pelisääntöjä noudatetaan kaikissa seuran järjestämissä tapahtumissa ja tallilla. Toiminta on silloin selkeätä ja kaikille samanarvoista; iästä, sukupuolesta tai harrastajan tasosta riippumattomia. Vielä kun pelisäännöt ovat nähtävillä tallin seinällä, muistamme ne paremmin ja voimme sieltä muistuttaa niitä, joilta ne ovat unohtuneet tai eivät ole niitä nähneet. Pyrimme pitämään myös huolen siitä, että kaikki uudet jäsenet tuntevat itsensä tervetulleiksi joukkoomme. Emme halua sulkea ketään ulkopuolelle, vaikka emme tuntisikaan kaikkia;tervehditään ja tarvittaessa autetaan.  Kaikkien kanssa ei tarvitse olla sydänystäviä, mutta porukasta ulkopuolelle sulkeminen ei tunnu varmastikaan mukavalta kenestäkään. Koitamme myös huolehtia siitä, että sosiaalisessa mediassakaan ketään ei kiusata. Ainakaan seuramme omissa kanavissa, joita ylläpidetään seuran hallituksen toimesta. 

Ratsastus ja seuratoiminta kokoaa eri-ikäisiä ja taustaisia ihmisiä yhteen. Tämä on ehdottomasti lajimme yksi vahvuuksista, jota pitäisi käyttää kiusaamisen ja syrjimisen ehkäisyyn enemmän. Meillä on annettu nuorille paljon tilaa ja vastuuta seuratoiminnassa. Heillä on oma jaosto johon valitsevat jäsenet itse, suunnittelevat itse toimintaansa ja ovat mukana hallituksessa. Näin saadaan nuoriin hyvin yhteys ja mahdolliset epäkohdat tulevat esiin, kun kaikki toimivat hyvässä yhteistyössä. Toki on myös tärkeää, että seuran hallituskin koostuu erilaisista taustoista tulevista jäsenistä: hevosen omistajistajunioriratsastajien vanhemmista, ratsastavista aikuisista eli ihan kenestä vaan! 

Kehu, kannusta ja huomioi! Näillä päästään jo pitkälle. 

Kirjoittaja Maarit Alhokoski vaikuttaa Ratsastajainliiton Reilu Peli -työryhmässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti