tiistai 6. kesäkuuta 2017

#aidostiavoin - Ilmianna yhdenvertainen harrastusryhmä kampanjaan!

 Suomen Ratsastajainliiton tavoitteena on luoda mahdollisimman avoin, eettinen ja yhdenvertainen harrastusyhteisö, jossa minkäänlaista syrjintää ei sallita. Liiton harrastuspaikoissa eli talleilla kiusaamista, nimittelyä, syrjintää ja epätasa-arvoista kohtelua ei saa tapahtua.

Ratsastus on siitä poikkeuksellinen laji, että olympiatasollakin kaikki kilpailijat sukupuoleen katsomatta kilpailevat samassa luokassa samoista mitaleista. Ratsastuksessa olennaista ei ole fyysinen voima, vaan hevosen ja ihmisen välinen yhteistyö. Korkeimmallakin kilpatasolla sukupuolineutraali laji mahdollistaa erityisen hyvin sateenkaarinuorten mukaan ottamisen lajiin, sillä sukupuolella ei ole harrastamisen ja kilpailemisen kannalta väliä.
Kuva SRL / Sonja Holma

Hevosten kanssa harrastamisessa on hienoa se, että hevonen ei arvota ketään ulkoisten ominaisuuksien perusteella. Hevoselle tärkeintä on, miten ihminen hevosta kohtelee. Hevonen ei syrji eikä pilkkaa. Tärkeää on kuitenkin, että hevosharrastuksen parissa viihtyy karsinan ulkopuolellakin. Harrastuspaikoissa tulisi jokaisen saada olla sellainen kuin on, ilman että joutuu selittämään henkilökohtaisia asioita tai kohtaamaan kiusaamista.


Setan nuorisotoimikunta järjestää Aidosti avoin – hyvä harrastus sateenkaarinuorelle! -kampanjan, joka käynnistyi 17.5.2017 IDAHOT-päivänä, eli homo-, bi- ja transfobian vastaisena päivänä. Kampanjassa halutaan kannustaa eri harrastuspaikkoja huomioimaan entistä paremmin sateenkaarinuoret. On tärkeää, että harrastusyhteisöissä otetaan huomioon sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus. Tämä voi näkyä esimerkiksi tarjolla olevissa harrastusryhmissä, pukuhuoneissa ja wc-tiloissa sekä viestinnässä ja yleisessä tavassa puhutella asiakkaita. Kampanjan aikana nuorilta kerätään suosituksia harrastuspaikoista, joissa sateenkaarinuorten on mieluista ja turvallista harrastaa. Loistavan harrastuspaikan voi ilmiantaa tämän linkin takaa olevalla lomakkeella: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfQ1oE3sEVT0WV7jkaAyRN2n6cD-uJ0Y5UfniUHbLvNG6MjZw/viewform?c=0&w=1 Vastausaikaa on 12.6.2017 asti.tarkistuslista.jpg
SETA:n nuorisotoimikunnan kehittämä tarkistuslista harrastuspaikoilleHyvien, sukupuolineutraalien ja syrjimättömien harrastuspaikkojen mahdollistamisessa ensisijaista on osaava, ammattitaitoinen henkilökunta, joka osaa ottaa sateenkaarinuoret – ja ihan kaikenlaiset nuoret – toiminnassa huomioon erilaisilla käytännön ratkaisuilla. Erityisen tärkeää on henkilökunnan lisäksi myös yleinen ilmapiiri. Jokainen harrastaja voi myös omalla toiminnallaan puuttua syrjintään ja epäasialliseen kielenkäyttöön, mikäli sellaista harrastusyhteisössä huomaa. Suvaitseva ilmapiiri harrastajien kesken mahdollistaa kaikille mukavan kokemuksen ja pitkäaikaisen harrastuksen, kun voi harrastaa omana itsenään ilman pelkoa syrjinnästä.


Näytetään yhdessä yhdenvertaisen harrastamisen mallia – julistetaan ratsastus syrjimättömäksi, kaikille aidosti avoimeksi harrastukseksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti