tiistai 5. syyskuuta 2017

Aira Toivolan kirja AT-ratsastuspilates - Tavoitteena tasapainoinen ratsukko

Toivolan kirja on mielenkiintoinen ja sen tavoite on selkeä: Vaikuttaa ratsastajan hyvinvointiin. Ratsastajan hyvinvointi on suoraan yhteydessä ratsukon yhteiseen suoritukseen ja ratsastuksen miellyttävyyteen. Kirja kertoo miten ratsastaja voi istunnallaan vaikuttaa hevoseen, miten virheitä korjataan, mitä hyötyä on opetella ratsastupilatesta. 

Alkuun kirja pureutuu istuntaan ja sen merkitykseen. Seuraavaksi mennään teoriasta käytäntöön. Kirjassa on hienoa se, että monet ammattilaiset ja huippuratsastajat kertovat omin sanoin siitä, millaisia muutoksia ratsukossa tapahtuu kun istuntaa korjataan. Toivola myös kertoo ”rautalangasta vääntämällä” mitä voi tehdä korjatakseen omaa istuntaa. Kuvitukset selkiyttävät läpi kirjan asioita joista hän kirjoittaa. Virkistävää ja niin opettavaista. 

Toivola painottaa myös sitä, että harjoittelun tulee olla monipuolista ja mielekästä. Puhutaan siis edelleenkin oheisharjoittelusta ja sen merkityksestä ihmiselle ja hevoselle. Kestävyyttä tarvitaan, jotta liikesuoritukset pysyvät puhtaina. Myös psyykkinen kestävyys on Toivolan mukaan tärkeää. Sekä hevonen että ihminen tarvitsee liikkuvuutta. Toivola perustelee loistavasti sen, miksi ihminen tarvitsee liikkuvuutta. Useinhan ratsastajat ovat kiinnostuneita hevosen liikkuvuudesta, ja onneksi, yhä enenevissä määrin myös omasta liikkuvuudestaan. 

Kirjassa pureudutaan omassa luvussaan hevosen varusteiden vaikutukseen istuntaan. Mahtavaa. Luvussa ”Hevonen osaa kertoa, mikä sille on hyväksi, kun opit kuuntelemaan” Toivola tarttuu aiheeseen ratsastuksen ohjaus. Kirjassa on virkistävästi ja rehellisesti kerrottu siitä millaista on hyvä ohjaaminen. 

Ratsastajan ryhdistä kerrotaan paljon kuvin ja sanoin. Tässäkin on upeaa, että kuvia on paljon ja asia konkretisoidaan. Monet fysiologiaan liittyvät asiat tulevat selviksi kuvien avulla. Kirjassa on myös hyviä vinkkejä siihen, mitä ratsastaja voi tehdä parantaakseen ryhtiä. 
Ilahduttavaa on huomata, että Toivola on tehnyt paljon töitä ratsastajien kanssa; hän tietää, ettei virheitä voi korjata ellei tiedä virheiden syitä. Toivola kuvaa tyypilliset istuntaongelmat ja ratkaisut niihin. Kirjassa kuvataan myös sitä, miten vääränlainen istunta vaikuttaa hevoseen ja lopulta siis koko ratsukkoon. Kaikissa askellajeissa tapahtuvat virheet ja ratkaisut niihin löytyvät. Toivola kuvaa myös eri tehtävissä istumista mm. siirtymiset ja askeleen pituuden säätely, pohkeenväistö ja taivutukset. Kuvien käyttö on runsasta ja auttaa lukijaa oivaltamaan asian. 

Kirjan lopussa on paljon pilatesharjoituksia ratsastajalle. Harjoitusten sanallisten ohjeiden lisäksi on käytössä taaskin kuvat. 

Suosittelen kirjaa kaikille, jotka haluavat kehittyä ratsastajina. Kirjaa oli ilo lukea ja katsella.

Aira Toivola on mukana Seura- ja talliristeilyllä kertomassa lisää aiheesta ja luvassa on myös hänen vetämänsä pilates-harjoitus. Ilmoittautumiset päättyvät keskiviikkona 6.9.17. Ilmoittautua voit täällä ja muun risteilyohjelman löydät täältä
Tekstin kirjoittaja on Hannele Helander, Ratsastajainliiton hyvinvointityöryhmän jäsen ja myös risteilyn yksi luennoitsijoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti