keskiviikko 7. helmikuuta 2018

Suonenjoen Vasama Riders ry sai sinetin!

Vuoden 2017 lopulla ratsastus sai kaksi uutta sinettiseuraa. Sinettiseura on nuorisotoiminnan laatuseura. Sinetin saa tunnustuksena seuran monipuolisesta, aktiivisesta ja laadukkaasta lapsille ja nuorille suunnatusta toiminnasta. Tällä hetkellä ratsastuksella on yhteensä 28 sinettiseuraa.

Me Nuoret Päättäjät lähetimme uusille sinettiseuroille liudan kysymyksiä, joihin vastaamalla he voisivat kertoa toiminnastaan teille lukijoille. Ensimmäisenä vuorossa on Suonenjoen Vasama Riders ry:n sihteeri ja nuorisovastaava Celina Virtanen.


Suonenjoen Vasama Ridersissa nuoret ja aikuiset toimivat yhdessä. Yhdessä on mm. tehty erilaisia lajikokeiluja. Kuva: Päivi Jalkanen


1. Millaista nuorisotoimintaa seurassanne on tarjolla?
Meillä toimii heppakerhot, nuorisoklubi ja kilpailevien tiimitoiminta. Heppakerho on tarkoitettu 6-12-vuotiaille, nuorisoklubi 4.-9. luokkalaisille ja kilpailevien tiimitoiminta säännöllisestä valmentautumisesta ja kilpailemisesta kiinnostuneille (omat hakukriteerit), myös sennuille avoin. Lisäksi meillä on aktiivinen sennutiimi. Sennut ja junnut tekevät erilaisia lajikokeiluita myös yhdessä, esim. pesäpallo ja norsujalis. Lisäksi on vielä hoitajatoimintaa, hoitajat koostuvat tiimiläisistä ja nuorisoklubilaisista. Lisäksi seurassa järjestetään retkiä mm. Horse Show, Hevosmessut, Teittilä Horse Show.

2. Sinettiseura on nuorisotoiminnan laatuseura. Miten toimintanne mielestäsi eroaa perustason ratsastusseurojen nuorisotoiminnasta?
Meillä toimintaa tehdään suunnitelmallisesti, lasten ja nuorten kehitystarpeet huomioiden. Seurassamme kukaan ei syrji ketään ja meistä on rikkautta, että sennut ja junnut tekevät myös yhdessä. Ja nauttivat siitä!

3. Onko toiminta ollut jo pitempään vaaditulla tasolla ja sinetti vain puuttunut, vai lähdittekö kehittämään toimintaa saadaksenne sinetin? Jos kehititte, mitä kaikkea olette tehneet?
Seuran toimintaa on lähdetty kehittämään sinettiä kohti perustamisesta lähtien. Sinetti on ollut yksi päämääriämme koko toiminnan aloittamisesta lähtien. Mehän olemme jaos isommassa seurassa, joten sen vuoksi toiminta on saatu hieman nopeammin käynnistymään.

4. Millaisia mahdollisuuksia nuorilla on vaikuttaa seuran toimintaan?
Johtokunnassa on mukana nuoria jäseniä, lisäksi kuuntelemme avoimesti nuorten ehdotuksia ja he saavat melko vapaat kädet erilaisten tempausten järjestämiseen. Tiimiläiset ovat järjestäneet mm. discon joka vuosi. Lisäksi on erilaisia illanviettoja ja muita mukavia tapahtumia, joissa nuoret näkevät toisiaan ja pitävät hauskaa yhdessä välillä myös ilman hevosia.

5. Kuka tai ketkä vastaavat seuranne nuorisoasioista? Mitä heidän tehtäviinsä kuuluu?
Minä (Celina) ja tällä hetkellä myös Anni Sedergren. Meidän tehtävinä on huolehtia heppakerhoista, nuorisotoiminnan järjestämisestä ja hevostenhoitaja -systeemistä. Heppakerhoista huolehdimme auttamalla vetäjiä kerhon suunnittelussa ja olemalla tarvittaessa apuohjaajina, nuorisotoimintaa pyrimme järjestämään nuorten toiveiden mukaan, tämän vuoden nuorisotoiminnan meillä käynnistää yhteinen suunnittelupalaveri ja mahdollisuus kokeilla hiihtoratsastusta. Hoitajille pidämme teoriaa hevosen hoitoon liittyen ja he taas auttavat meitä tunneilla mm. taluttamalla alkeistuntiratsastajia.

6. Miten sinetin hakemisprosessi eteni?
Sinetin hakemisesta päätettiin jo seuraa perustaessa. Meillä on ollut isompia hankkeita (estekaluston hankkiminen ja kentän rakentaminen), jotka söivät hieman aikaa sinetin hakemisesta, mutta kun nämä isommat hankkeet oli saatu tehtyä, oli aika ottaa yhteys Nina Kaipioon ja kysellä, miten sinetin haku etenee. Kirjoitimme johtokunnan kanssa seuralle toimintalinjan ja kun se oli hyväksytty johtokunnan ja seuran jäsenten puolesta, oli aika laittaa sinettihakemus vetämään. Meillähän oli jo oikeastaan kaikki toiminta  yms. vaaditulla tasolla, joten sinällään piti vain ilmoittaa halukkuudesta hakea sinettiä. Nina ja Janne kävivät sinettiseura-auditoinnilla ja antoivat meille vielä hyviä vinkkejä, mitä voitaisiin tehdä jatkossa.

7. Mitä hyötyä sinetistä on seurallenne?
Sinetti kertoo meille omassa seurassa laadukkaasta lasten ja nuorten työstä, mutta myös kaikille avoimesta laadukkaasta seuratoiminnasta. Meillä hoitokurssit ovat avoimia niin heppahoitajille kuin vaikka aikuisille, jotka ovat kiinnostuneet hevosen hoitoon liittyvistä asioista. Meillä kaikki tekee yhdessä ikään, sukupuoleen ym. katsomatta! Tästä kertoo esimerkiksi joka kesäiset maastoestetalkoot, joissa on mukana kaikki junnuista vanhempiin ja naiset siellä taitaa niiden moottorisahojen kanssa heilua ihan yhtä paljon kun miehetkin :) Talkoiden päätteeksi (yleensä juhannuksen kynnyksellä) maastoesteet viedään paikalleen ja kaikki osallistuneet pääsevät testaamaan uudet ja vanhat esteet.

8. Seuran nuorten terveiset muille nuorille:
Kannattaa tehdä kaikkien yhdessä. Meillä suurta iloa tuottaa nimenomaan kun junnu- ja sennuporukka yhdessä toteuttaa asioita :)


Seuran nuorten ja aikuisten yhteinen norsufudis-peli nosti hien ja naurun pintaan! Kuva: Tiina PenttinenLisätietoja löydät seuran nettisivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti