tiistai 20. maaliskuuta 2018

Pitääkö tästäkin vielä puhua - olenko hiljainen hyväksyjä vai uskallanko puuttua?

Ratsastus on kaikille avoin harrastus. Iällä, taustalla tai sukupuolella ei ole väliä käytännön toiminnassa. Positiivinen ja avoin ilmapiiri on koko harrastamisen lähtökohta.

Sosiaalisen median kanavat tarjoavat valtavasti mahdollisuuksia. Ajanvieton lisäksi somesta saa ajankohtaista, tärkeää tietoa nopeasti ja tehokkaasti. Sosiaalinen median kautta verkostoituminen on helppoa, ja jokainen voi olla mukana vaikuttamassa asioihin. Joukossa on todellakin voimaa.

Haasteita kuitenkin riittää. Somejulkaisut ovat välillä todella harkitsemattomia, keskustelut yltyvät herkästi herjaaviksi, jolloin ei unohdeta vain käytössääntöjä - vaan kadotetaan myös yleinen inhimillisyys! Virheellinen tieto leviää kulovalkean tavoin, eikä fakta rauhoita provosoitunutta. Muodostuu leirejä, jolloin kynnys kiusaamiseen madaltuu entisestään. Voi suojautua massan taakse.

Pidän sanonnasta, että eettisyys on rohkeuslaji. Miltä sinusta tuntuisi, jos saisit kännykkääsi seuraavan viestin? Miten suhtaudut tähän vanhempana? Mitä teet seuratoimijana? Miten lohdutat ratsastustoverina?


Hyvä ilmapiiri ei synny itsestään, vaan siihen on määrätietoisesti panostettava ja siitä on uskallettava puhua. Ja puhumisen lisäksi tarvitaan ennen kaikkea tekoja, meiltä jokaiselta. Puutunko itse, kun näen, että joku eristetään porukasta? Huomautanko, jos joku puuttuu WhatsApp -ryhmästä? Mitä teen, kun näen herjaavia viestiketjuja? Olenko tukena, kun joku yrittää yksin saada muutosta aikaan? Väistänkö katsetta, kun huomaan epäkohdan? Olenko hiljaa silloin, kun tiedän, että pitäisi sanoa?

Kiusaaminen loppuu vasta sitten, kun siihen puututaan. Puuttumattomuus on hiljaista hyväksyntää. Siihen ei ole meistä kellään varaa. On hyvä muistaa, että meistä jokainen on vastuussa omasta käyttäytymisestään, myös silloin, kun emme tee mitään.

Jokainen ratsastuksen harrastaja toimii myös lajin käyntikorttina ulospäin. Tarvitaan siis tekoja, meiltä kaikilta! Voisiko alla oleva someketti olla ajankohtainen kertauksen paikka?

Someketti
 1. Puhu totta.
 2. Kuuntele ja keskustele.
 3. Julkaise vain sellaisia asioita, joita voit kasvotustenkin sanoa.
 4. Muista tilannetaju, älä provosoidu.
 5. Kaikesta mitä verkossa julkaistaan jää jälki. Julkaise vain sellaisia asioita, joiden takana voit seistä.
 6. Ole aktiivinen, mutta harkitsevainen.
 7. Valmistaudu myös kriittisiin viesteihin.
 8. Erottele tieto ja mielipide. Muista lähdekritiikki. Tutustu huolella muiden julkaisujen sisältöihin ennen jakamista. Kunnioita tekijänoikeuksia.
 9. Kunnioita toisten yksityisyyttä.
 10. Pyydä anteeksi, kun siihen on aihetta. Muista myös kiittää, kun siihen on aihetta.

Kirjoittaja: Nina Kaipio, Reilu Peli -yhteyshenkilö

Lähde: Yhtä jalkaa – Ratsastuksen Reilu Peli
 

2 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus, kiitos SRL, kiitos nuoret päättäjät, erityisesti Nina Kaipio! Tämä on jaettu MyEmpowerMissionin fb-ryhmässä. Tervetuloa keskustelemaan lisää aiheesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistäsi. Kiva kuulla, että teksti on herättänyt ajatuksia ja päässyt eteenpäin jakoon. Kiitokseksi menevät myös Ninalle, hän on kyllä ehdottomasti ne ansainnut. Omasta mielestänikin erinomainen teksti 😊

   Poista