maanantai 12. maaliskuuta 2018

Reilu Peli: Mitä on hyvä talli-ilmapiiri?

Hyvä talli-ilmapiiri? 


Miten saavuttaa hyvä talli-ilmapiiri ja mitkä asiat siihen vaikuttavat? Monesti hyvä talli-ilmapiiri syntyy pienistä asioista. Siihen ei vaikuta henkilökemiat tai millaisella tallilla toimitaan vaan pienet teot. Jokainen tallilla kävijä pystyy helposti siis omalla toiminnallaan vaikuttamaan tähän. Toki joskus ongelmat voivat olla syvemmällä, mutta ns. normaaleissa oloissa hyvä ilmapiiri on helppo luoda ja säilyttääkin. 


Mistä hyvä ilmapiiri sitten syntyy? Hyvillä käytöstavoilla pääsee jo todella pitkälle; tervehdi, katso silmiin ja hymyile. Sen voi tehdä kaikille, kaikkialla. Ole myös kiinnostunut toistenkin tekemisestä riippumatta siitä millä tasolla tai mikä kenenkin rooli tallilla on. Kilpailija, hevosenomistaja, tallin työntekijä, tuntiratsastaja ovat samalla viivalla, kun ei olla hevosen selässä. Unohdetaan siis kateus ja ollaan toistemme kanssa ihmisinä. Kilparadalla voi kilpailla, mutta tallin käytävät ja hevosten karsinat eivät ole esiintymisareenoita.

Ota huomioon myös turvallisuus, omasi sekä hevosten ja tutustu tallin pelisääntöihin. Kun jokainen tietää miten toimia, turhat konfliktit usein vältetään. 

Kuva SRL/Sonja Holma

Tallillahan käydään usein harrastamassa ja siellä vietetään vapaa-aikaa ja irrottaudutaan arjen kiireistä. Talliympäristö on myös sosiaalinen kohtaamispaikka, joka kokoaa samanhenkiset ihmiset yhteen ja hyvässä hengessä käyty keskustelu oman ratsastustunnin tai valmennuksen jälkeen, kruunaa usein sen päivän. Tai auttaa jaksamaan, jos on ollut huonompi päivä. Kaikkien kanssa ei tietenkään tarvitse olla sydänystäviä, mutta jokainen ansaitsee sen, että hänet huomioidaan ja on sellainen tunne että kuuluu porukkaan. 

Ja muistetaan nämä hyvät käytöstavat myös tallin ulkopuolella sekä somessa. 

Hyvässä talli-ilmapiirissä viihtyvät kaikki, hevosetkin!

Kuva SRL/Laura Laakso


Kirjoittaja Maarit Alhokoski on Ratsastajainliiton Reilu Peli -työryhmän jäsen.

Sinustako Reilun Pelin lähettiläs?
Ratsastajainliiton Reilu Peli -työryhmä ja Nuoret Päättäjät järjestävät yhdessä Reilun Pelin lähettiläskoulutuksen vapaaehtoisille seuratoimijoille 24.3.2018. Paikkana Järvenpään Scandic-hotelli. Koulutukseen voi osallistua kuka tahansa ratsastusseurassa toimiva yli 18-vuotias, joka on kiinnostunut toimimaan Reilun Pelin sanansaattajana ja hyvän ilmapiirin levittäjänä.
Lue lisää: http://www.ratsastus.fi/EnrolmentClient/info.aspx?Key=8C6D6E25CDF902127E8C8ED96488C229

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti