perjantai 27. huhtikuuta 2018

Vikellystuomari / toimihenkilöesittelyt 1 osa


 1. Kerro kuka olet?
  Olen Petra Skog Sipoosta
 1. Missä toimihenkilötehtävissä toimit Suomen Ratsastajainliitossa?
  Olen kansainvälinen FEI2* vikellystuomari
 2. Miten olet päätynyt kyseisiin tehtäviin?
  Kilpailin itse arvokisoissa vikellyksen maajoukkueessa 90-luvulla. Opiskelun aikana pidin 10 vuotta taukoa lajista, mutta palasin lajin piiriin 2005, kun kouluttauduin pyynnöstä kansalliseksi vikellystuomariksi, koska vikellystuomareita oli Suomessa niihin aikoihin vain muutama ja heitä tarvittiin lisää.
 3. Millaista koulutusta tarvitaan, jotta pääsee työskentelemään kyseisiin tehtäviin?
  Vikellyksen tuomarikokelaaksi voi pyrkiä osallistumalla SRL:n hyväksymään tuomarikoulutustilaisuuteen ja suorittamalla hyväksytyin arvosanoin kirjallisenkokeen sekä koearvostelun. Tuomarikokelaaksi pyrkivällä on oltava myös vähintään kahden vuoden kokemus vikeltäjänä, vikellyksen valmentajana tai juoksuttajana.
 1. Kuinka paljon aikaa sinulla menee toimihenkilötehtävissä toimimiseen esim. kuukaudessa?
  Vikellyksessä kilpailukausi ajoittuu lähinnä huhti – syyskuulle. Suomessa vikellyskilpailuja järjestetään keskimäärin 6 vuodessa, jotka pyrimme jakamaan niin, että kaikki tuomarit saavat tarpeeksi harjoitusta. Tämän lisäksi minut kutsutaan myös ulkomaille eli käytännössä voisin tuomaroida ainakin 2 - 3 viikonloppua kuukaudessa, jos minun aika riittäisi siihen.
 2. Mikä toimihenkilötehtävissä on parasta?
  Parasta toimihenkilötehtävissä ja tuomaroinnissa on kun kilpailijat onnistuvat ja ylittävät itsensä. Tuomarina on myös mukava seurata kilpailijoiden kehityskaarta.  
 3. Mitä olet oppinut tehtävässä toimiessasi?
  Tarkkuutta ja nopeutta. Tuomaripöydässä kun ei voi ”hyytyä”! Vikellyksessä arvostellaan niin monia eri asioita, että jos jää miettimään esimerkiksi vapaaohjelmia arvosteltaessa yhden liikkeen vaikeusastetta niin sitten jää auttamattomasti jälkeen.

  Olen myös oppinut tuntemaan monia uusia mahtavia ihmisiä.
 4. Mikä on ollut haastavin hetki toimihenkilötehtävissä?
  Haastavinta kaikille tuomareille on kilpailijoiden eliminointi kesken kilpailun tai jos sattuu loukkaantumisia.
 5. Mitä asioita haluaisit kehittää toiminnassa?
  Tärkeintä on muistaa kehittää itseään tuomarina jatkuvasti. Ikinä ei ole ns. ”valmis”. Samalla tavalla kun kilpailijat harjoittelevat ennen kilpailuita myös tuomareiden tulisi käydä koulutuksissa, harjoitella sääntöjä sekä tehdä itsenäisesti videoarvosteluja.

  Henkilökohtaisesti haluaisin kehittää vikellyksen tulospalvelua Suomessa, jotta pisteet saataisiin nopeammin ja tarkemmin kilpailijoille ja yleisölle tiedoksi.
 6. Mitä vinkkejä sinulla on nuorelle, joka haaveilee hankkivansa samaiset toimihenkilö oikeudet itselleen?
  Kokelastuomarikoulutuksen minimi-ikäraja on 20 vuotta, joten jos ikä ei vielä riitä tuomarikurssille osallistumiseen suosittelen ensiksi kokemuksen kartoittamista joko vikeltäjänä, juoksuttajana tai valmentajana/apuohjaajana. SRL:n yleisiä sääntöjä ja lajisääntöjä kannattaa myös opiskella. Jos on nopea ja tarkka laskemaan voi myös kysyä kilpailujärjestäjiltä, jos voi toimia vikellyskilpailuissa tuomarin sihteerinä tai ajanottajana.  


  Vikellystuomari arvioi monia asioita, esimerkiksi vapaaohjelmassa liikkeiden puhtautta, vaikeutta, taiteellisuutta sekä hevosta ja juoksuttajaa. Kuvat: Hanna Heinonen / SRL
    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti